Продавець Інтернет-магазин «Шовковий шлях» спеції, приправи, усе для ковбасних виробів, для саду, городу ... розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1189 відгуків
promo_banner
+380 (66) 544-03-24
+380 (50) 551-66-48
Шовковий шлях
Кошик

Кумін, білий кмин, зира мелена 10 г

2,75 ₴

Показати оптові ціни

Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн

  • Немає в наявності
  • Оптом і в роздріб
Кумін, білий кмин, зира мелена 10 г
Кумін, білий кмин, зира мелена 10 гНемає в наявності
2,75 ₴
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Смак дуже сильний, пряно-гір'яно-солодкий, з легким відтінком горіхового. Запах трохи солодкий, віддалено схожий на кмин.

Кумін, зіра, як спеція. Опис

Зира- (ароб. — насіння), Зіра (івр. насіння), Римський кмин, Кмин і Кмин кминовий, Кумін, Тимон, індійський кмин, джира, шабрій, єгипетський кмин, білий кмин та ін. Каммун (лат. Cuminum cyminum) — трав'яниста рослина, вид роду Кмин (Cuminum).

Кумін — це:

  • це смачна пряність (спеція) з корисними для людини властивостями;
  • насіння рослини як прянощі;
  • це спеція з характером: вона розкриє весь свій аромат, тільки якщо її прокалити на сухій сковороді. Аромат стає не тільки яскраво пряним, але й набуває горіхових ноток.

Ця рослина трапляється на островах Середземномор'я, поширена в Північній Африці та на Середньому Сході. У кулінарії використовуються його насіння — цілком або в меленому стані.

Історія кумина

Пряність відома з відомих часів. Найзначніша спеція була відомою ще в стародавньому Єгипті, про її користь писали Гіппократ, Діоскорид іпинян. Батьківщина кумина: За версією одних дослідників — егіпет, Сірія, Туреччина. На думку інших — ширший регіон, захопливий усе Середземномор'я, Західну Африку, Туркмінію. Через зовнішню схожість насіння кумін і кмин (інша парасолька спеція) часто плутають.

Сорту куміну

Насіння кумину більше за розмірами, світліше за кольором, на смак і ароматом сильніші, пряні, злегка зігрівальні. Вони бувають трьох кольорів: білого, бурштинового (найпопулярнішого) і чорного. Квітки куміну приємно пахнуть і багаті нектаром, що приваблює бджіл. 35 тисяч тонн ароматної спеції щорічно виробляється на плантаціях куміну.

Порада фахівців:

Щоб дізнатися, чи якісний кумин ви купили, розімніть насіння пальцями: приємний пряний аромат має з'явитися відразу. Насіння має бути цілим і без домішок.

Корисні властивості куміну

Властивості кумина-зірки деякі вчені називають «хімічною таємницею» східного аромату.

  1. Антимікробна властивість. Пряність заспокоює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті, знімає відчуття важкості під час переїдання, підвищує апетит, усуває проблеми, пов'язані з травленням. Кумін знищує навіть бактерії, стійкі до антибіотиків (наприклад, золотистий стафілок). Завдяки цим властивостям рослина використовує в консервації продуктів.
  2. Властивість блокувати шкідливу дію жирів, окислених за високої температури. Ця здатність кутина-приправи особливо важлива під час приготування плову та страв із жирного м'яса. Якщо плов або м'ясо готувати тільки з одним куміном, страва однаково буде смачною та самодостатньою.
  3. Кумін — найсильніший антиоксидант, ефективніший, ніж аскорбінова кислота. Насіння кумину — це багате джерело фітохімічних речовин. Саме вони, не є поживними речовинами, діють як антиоксиданти.
  4. Антиканцерогенні властивості гальмують розвиток пухлин. Вченими виявлена здатністьзір запускати механізм аптозу (тобто запрограмованої смерті ракових клітин), завдяки якому пригнічується утворення та ріст пухлин.
  5. Кумін має властивість спалювати жири, знижувати рівень цукру в крові. Лікувальна пряність використовується в лікуванні цукрового діабету та в численних дієтах від ожиріння.
  6. Нормалізує артеріальний тиск. Повна столова ложка насіння рослини містить усього 10 мг натрію. Під час застосування куміну — спеції знижується споживання солі, тому що яскравий аромат і смак не потребують додаткової солі в стравах. Ця властивість допомагає в запобіганні гіпертонії, знижує артеріальний тиск.
  7. Енергетична властивість — зігрівальна.

Склад кумина

Дослідники встановили 49 корисних компонентів, серед яких:

  • 16 вуглеводнів
  • 2 кисневі сполуки, що містять кисень
  • 25% г сафрануля (ароматна речовина, що до 70% міститься в шафрані)
  • 9 сполук ароматичних альдегідів
  • 4% ефірних олій

Застосування кумину, зір

Має масу сфер застосування — як у кулінарії, так і з лікувальною метою.

Користь та застосування зір у медицині

Зіра має корисні лікувальні властивості, застосовується як настоя, насіння й порошок.

  1. У разі захворювання органів травлення, бронхіту, глибокому кашлі вживають настій із насіння рослини та лікувальний чай.
  2. Від скупчення газів у кишківнику та поганого апетиту досить прийняти дрібку зір за годину перед їдою.
  3. Зіра допомагає роботі нирок. Напій, приготований із 2 чайних ложок насіння і склянка окропу, матиме м'яку проносну та сечогінну дію.
  4. Зіра-спеція виводить шлаки та токсини. Чай із насіння зири, фенхелю та коріандру (по чайній ложці) заварюється 2 чашками окропу. Напій допоможе перетравити їжу, дати додаткову силу й енергію.
  5. Ефірні оліїзири тонізують кишківник, зміцнюють слабке травлення.
  6. Чай із насіння зири прибирає нудоту та блювоту, корисний у разі токсинів вагітних жінок.
  7. Зіра корисна молодим мамам-годувальницям для збільшення лактації. Досить приймати порошок спеції з рівною частиною цукру.
  8. Прикладання зір у суміші з оливковою олією загоює рани та виразки.
  9. Особливу користь рослина має спекотного літа.

Застосування куміну в кулінарії

Популярна спеція визнана смачною та корисною всіма 745. Якщо застосування лізи з лікувальною метою, загалом, однаково по всьому світу, то в кулінарії кумін-приправа знайшла застосування таке різноманітне, що варто придивитися до виняткової сили дивовижної пряності. Кумін застосовують у стравах із бобових, у язах із баранини — особливо частини в тому разі, коли м'ясо готують на грилі.

Дуже смачні закуски з цією приправою можна приготувати з баклажанів і рису. Можна класти в мариновану капусту й навіть у деякі напої — наприклад, індійський несолодкий ласі, що приготовляється на основі натурального йогурту.

Кумін — поширена приправа в стравах арабської, турецької та мексиканської кухні.

Латинська Америка, Північна Африка, Азія:
Сomino — так називають кумін мексиканські, великі шанувальники спеції. Тут насіння зири розтирають у порошок і змішують із перцем чилі. Осторожна приправа додається в соуси, супи та знамениту національну страву під назвою «Чилі-Кон-Карне».

Алжир, Марокко:
Ароматом куміну-приправи просякнуті всі базари, ресторани та навіть лотки продавців смажених люля-кебаб. У цих країнах кумін-зірка додається в будь-яку рибу, страви з овочів, курятини та молодого барашка. Вважається, що без зір, користь якої відома в цих країнах здавна, неможливо приготувати м'ясне печеня — візитну картку Алжира. М'ясо готується в спеціальному переносному каміні — глиняному таджині. Кумін закладається в глиняний горщик відразу, на початку приготування страви.

Середня Азія:
Тут кумін, відомий як «зірка». Приправа для плову — зіра є неодмінною складовою вузбекського плову. Індія Найбільш широко пряність використовують у цій країні. Тут кумін називають sugandhan, тобто «добре пахнучий». Індійські кухарі добре знають властивість куміну-приправи повністю розкривати свій аромат під час теплового оброблення й тому завжди обсмажують насіння на розігрітій сковороді без олії або в олії з цибулею. У салати та супи індиці додають листя куміну.

Європа:
Як приправа мелений кумін використовується в приготуванні салатів, закусок, сиру, бутербродах, інших стравах, що не потребують нагрівання. Насіння куміну використовують у випічці, у смажених овочах, соусах, супах і борщах.

Зіра — головний інгредієнт під час засолювання будь-яких овочів. Останнім часом кумін став модним компонентом у стравах із кисломолочних продуктів. Особливо в рецептах ведічної кухні.

Рецепти з куміном

Приберемо кілька рецептів, до складу яких входить кумін.

Рецепт Шакшука

Так називається яєчня — страва, дуже популярна в ізраїльському краї.

Інгредієнти:

  • 2 яйця, склянка очищених від шкірки помідорів, 2 часточки часнику, 1 гострий перчик, оливкова олія, кумін (щіпка), кінза або базилік (щіпка), чорний перець (молотий), сіль

Як приготувати:

  • Перчик і часник дрібно порізати (поперок) і покласти на холодну сковорідку.
  • Влити оливкову олію та обсмажити до появи приємного аромату.
  • Додати пози, помідори.
  • Смажити 10 хвилин, посолити.
  • Під час смаження утворюється соус. Зробити в ньому дві лунки.
  • Розбити в кожну лунку на яйці.
  • Смажити, поки не схопиться білок.
  • Посипати зеленню.
  • Подавати тільки в сковороді.

Маринад для шашлику з куміном

Інтернаціональне частування — шашлик, хоч і називається в різних народів по-різному, але має свої правила та тонкощі в приготуванні. Один із секретів соковитого та смачного шашлику таїть у рецепті маринаду для м'яса. Цей спосіб, що складається зі спеціального соку та композиції з сухих спецій, ґрунтується на старовинних рецептах.

Інгредієнти для сухого маринаду: (в розрахунку на 1 кг)

  • Чайна ложка куміну, дві чайні ложки коріандру, дві чайні ложки меленого червоного перцю (солодкого)

Як приготувати: коріандр і зіра перетираються в ступці та змішуються з червоним перцем.

Інгредієнти для рідкого маринаду:

  • Для рідкого маринаду підходить сік кисло-солодкого граната або сік журавлини. Замінником може послугувати коньяк або журавлинна настоянка.

Як приготувати: готовий сухий і рідкий маринад змішуються і використовуються для підготовки м'яса для шашлику.

Індійська райта. Рецепт

Інгредієнти:

  • Мелений кумін — чайна ложка, подрібнена зелень кінзи — столова ложка, натуральний йогурт — 500 г, салатний огірок — 1 шт., кілька листиків м'яти, сіль, два помідори, один цибуля, цукор — 1/2 ч. л.

Як приготувати:

  • Очистити огірок і натерти на тертці. Добре віджати.
  • Очистити помідори від шкірки та насіння.
  • М'якоть помідорів нарізати кубиками.
  • Цибуля натерти на тертці.
  • Підготовлені овочі перемішати.
  • Додати спеції та зелень.
  • Все залити йогуртом.

Хариса. Рецепт

Суміш оцінять прихильники дуже гострих приправ.

Інгредієнти:

  • Насіння куміну — 50 г, оливкова олія, велика сіль (навіть рожева гімалайська), часник — ціла головка, червоні гострі перці — 1 кг

Як приготувати:

  • Перебрати та помити перці, видаливши пошкодження.
  • Скласти на деко.
  • Полити перці оливковою олією (дві столові ложки).
  • Запіч перці упродовж 40 хвилин.
  • Готові перці розрізати вздовж і видалити насіння.
  • Подрібнити перці до неоднорідного пюре (можна в блендері).
  • Змішати перець, подрібнений часник, кумін і сіль.
  • Все скласти в посуд і залити оливковою олією.
  • Справжня хариса готується тільки з нерафінованою оливковою олією.

Чай із куміном

Інгредієнти:

Сік лимона — 4 ст. стр.жки, цукровий сироп — 1 склянка, кумін — 2 год. ложки, чорний перець, гвоздика — 4 шт., кардамон — 2 стручки, сіль

Приготування:

  • Змішати сік лимона та сироп
  • Окремо в миску з'єднати всі спеції
  • Додавати велику дрібку спецій у лимонний напій
  • Спеції надають незвичайний аромат і приємний смак
  • Напій добре видаляє спрагу в літню спеку.

Джерела використаної літератури:

  1. Чимоніна І., Перевощика К. Біохімічний аналіз прянощів і їхня роль у харчуванні людини. Вестник науки та творчості, No2, 2016.
  2. Н. Зам'ятина. Прянощі знайомі та незнайомі. Наука та життя, No8, 1999.
  3. Вчені знайшли спецію, яка уповільнює старіння. Здоров'я, No6, 2015.
  4. Кулінарна енциклопедія.
  5. Похлібкін В. Все про прянощі. Зира.
  6. Закирів Н. Таємниця шашлику. Наука та життя, No2, 2013
  7. Сокольський І. Кулінарні історії. Наука та життя, No6, 2015
  8. Abdurohaman Mengesha Yessuf, Phytochemical Extraction and Screening of Bio Active Compounds from Black Cumin (Nigella Sativa) Seeds Extract,American Journal of Life Sciences. Vol. 3, No. 5, 2015, pp. 358-364. doi: 10.11648/j.ajls.20150305.14
Інформація для замовлення
  • Ціна: 2,75 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner