Опис паприки
Паприка — це подрібнені порізані стручки висушеного перцю м'якого сорту, відомого як Capsicum L. Як і всі перці, сорти паприки є рідними для Південної Америки. Спочатку паприка це тропічна рослина, але тепер росте велика кількість сортів у прохолоднішому кліматі.
В Угорщині й Іспанії є двома основними центрами для вирощування м'якого сорту. Червона паприка має м'який і легкий аромат, на смак солодка та не гостра.
Цікаво знати!
- Паприка традиційно пов'язана з Венгриєю ще з початку 17 століття.
- У паприку червоної міститься всемеро більше вітаміну С, ніж в одному апельсині.
- Спеція є чудовим джерелом бета-каротину, який наш організм перетворює на вітамін А.
- У Угорщині є шість класів або типів паприки — від делікатної до гарячої. Перці також варіюються за розміром і формою залежно від того, де вони вирощуються.
- Перці, вирощені в Каліфорнії та інших частинах США, для виробництва паприки, називають томатним перцем.
- Угорський вчений доктор Сент Д'єрдьї отримав Нобелівську премію 1937 року за роботи з дослідження хімічного складу червоної м'якої паприки.
Паприка в кулінарії
Дедалі частіше можна побачити паприку червону в складі сирів, маринованої риби та інших харчових продуктів. Пластівці червоної паприки додають у супи та тушковані страви, макаронні страви та заправки до салатів, посипають м'ясо та рибу, вона є невіддільною частиною багатьох приправ і сумішей спецій.
Патрика додають у ковбаси, особливо виробники в Іспанії, Португалії та Німеччині. Червона паприка або солодка паприка — головний інгредієнт у мексиканських і латиноамериканських стравах.
У угорській кухні пластівці спеції використовують під час приготування знаменитого угорського гуляшу (рецепт угорського гуляшу представлений нижче), іспанці додають під час варіння м'яса, а португальці та турки — для приготування рагу, супів і запіканок.
Паприка випускає свій колір і аромат під час нагрівання. Посипавши червоними пластівцями ваші безбарвні та бліді страви, вони набудуть дивовижних і натурального червоного кольору.
Рецепт угорського гуляшу
Для приготування знадобиться:
- 1 кг свинини
- 5 шт. картоплі
- 1 велика морква
- 1 шт. цибулина
- 1 ст.л. борошна
- 1 ст. л. різаної червоної паприки
- 5 ст. л. олії
- 1 ст.л. петрушки
- 3 шт. помідорів
- 2 шт.болгарського перцю
- 200 мл білого вина,
- перець чорний, сіль на смак
Приготування:
- М'ясо порізати шматочками та обмокнути в борошно.
- Картопля порізати кубиками, подрібнити цибулю та часник, помідори та морква нарізати кружечками.
- Лук смажити на маленькому вогні 3-4 хвилини, після чого додати м'ясо та все разом обсмажити до золотистого кольору.
- У каструлі для гуляшу розігріти олію та додати приготоване м'ясо.
- Додати вино, нарізаний соломкою перець і паприку.
- Варити 5 хв, після чого додати часник, 2 склянки води та всі нарізані овочі.
- Варити на маленькому вогні 20 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення приготування додати петрушку.
Основні | |
---|---|
Тип спецій | Паприка |
- Ціна: 15,75 ₴