Продавець Інтернет-магазин «Шовковий шлях» спеції, приправи, усе для ковбасних виробів, для саду, городу ... розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1189 відгуків
promo_banner
+380 (66) 544-03-24
+380 (50) 551-66-48
Шовковий шлях
Кошик

Бодян (аніс зірчастий) 10г

19 ₴

Показати оптові ціни

Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн

  • В наявності
  • Оптом і в роздріб
Бодян (аніс зірчастий) 10г
Бодян (аніс зірчастий) 10гВ наявності
19 ₴
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Що таке бодян?

Опис бодяна

Бодян (Anisumstellatum) — це плоди дерева бодян (Illicium verum) з родини магнолієвих (точніше: бодянових — Illidaceae. - Ред.). Батьківщина — Південно-Східний Китай. По-іншому ще називають — зірчастий аніс, китайський аніс, індійський аніс, сибірський аніс, корабельний аніс

Вічнозелене дерево заввишки 2-4 м із компактною пірамідальною кроною. Листя ланцетні, завдовжки приблизно 4-9, завширшки 1,2-3 см, зверху блискучі, яскраво-зелені, знизу тьмяні, під час розтирання — з ароматом анісу. Квітки шпалери, жовті або пурпурові, поодинокі, пазушні. Спіральний навколобарвник складається з 18 долів, з них зовнішні зворотно-яйцеподібні, внутрішні вузьколанцетні, приблизно 10-22 мм завдовжки і 3-5 мм завширшки. Число тичинок коливається від 4 до 50, нитки їх товсті та короткі. Плод збірний, що складається з багатьох односім'яних дерев'яних листівок. Зірочка буває 6-10, найчастіше 8-кінців. Спочатку вона м'ясиста, потім деревіє. Колір її від світло-коричневого до темно-червоного. Усередині листівки міститься одне тверде блискуче буре насіння 6-7 мм завдовжки. Росте у лісах-рощах і зарослях чагарників на висоті 600-1600 м і у. м. Іноді утворює зарослі.

Культивують у Південно-Східному Китаї, В'єтнамі, Японії, на Філіппін, Ямайці, Індії, Камбоджі

Характеристика та походження бодяна

Першими дізналисяся бодян китайці — ще до нашої ери. До європейців він потрапив тільки на початку XVI століття й відразу завоював неймовірну популярність. Його додали до випічки та солодких страв, які постачали в найкращих будинках Європи. У Росії теж любили цю пряність — рідко коли без неї обходилися так улюблені нашими попередниками пряники, килимки та збиті. До Росії бодян транспортували з Європи, завдяки чому ціни ще зростають. Так тривало доти, поки не був відкритий шлях до Китаю через Монголію і Сибір. Це дало бодяну ще одну назву — сибірський аніс. Батьківщиною бодяна вважають Південно-Східну Азію. У цих країнах поширений безалкогольний напій, що чудово втамовує спрагу — бод'янова вода. бадъян, star anis

Мелений бодян — дуже запашний великозернистий порошок, частково жовто-коричневий, частково червонувато-бордовий. На смак він солодкувато-гіркий, за запахом схожий на аніс, але без нудотного відтінку.

Бодян — як росте?

Бодян вирощують із насіння в вихованцях, після чого пересаджують на плантації або висаджують уздовж доріг — це його улюблене місце вирощування. Бодян виростає в досить високе дерево, яке через п'ять років зацвітає блідо-жовтими або світло-зеленими квітами. Після того як квіти опадають, з'являються соплоди, з'єднані у формі зірки. Їх збивають бамбуковими палицями та висушують. Якщо розібрати зірочку, вийде 8-12 жорстких зубчиків темно-коричневого кольору. Усередині них — насіння, яке в меленому вигляді використовують як пряність.


звездчатый анис 3
 

Застосування бодяна

Бодян знаходить широке застосування в кулінарії, а також у медичних цілях.

Звездчатый анис, бадьян

Застосування бодяна в кулінарії

У кондитерські вироби бадян закладаються в тісто в процесі приготування. Під час нагрівання він почне віддавати свій аромат, який збережеться в готовому продукті — це властиво тільки бодяну. У солодкі страви його додають за 5-10 хвилин до готовності. Після цього обов'язково потрібно зняти страву з вогню, закрити кришкою й дати настоятися. У цьому разі досить 1-2 зубчиків або чверті чайної ложки порошку на 1,5 літра. У м'ясні страви можна класти його удвічі-тричі більше — до 1 грама на порцію.

У Європі та Росії бадян додають переважно в солодкі страви: печиво, пироги, киселі, фруктові страви. Він не тільки покращує смак, підсилює аромат, але й збільшує термін зберігання. Наприклад, вишневе варення з бодяном зберігається впродовж трьох років і не зацукровується.

Надзвичайно рідко в нас готують із бодяном страви з м'яса та свійської птиці, чого не скажеш про Східні країни. У Китаї, Бірмі, Кореї, Японії, на Філіппін, в Індонезії й Індокитаї люблять додавати його до смаженої баранини, свинини та птиці, особливо фазанів, курей і курчат. У цьому разі бодяном посипають м'ясо навіть густіше, ніж сіллю. Ще краще буде смак м'яса, якщо змішати бод'ян із олією та цукром. Коли готують підливки до овочевих, рисових і яєчних страв, бодян змішують із цибулею, перцем і часником.

Бадьян в кулинарии

У Західній Європі, особливо у Франції, бодян додають у горілки, настоянки та лікери. У деяких стравах бодян можна замінити анісом. Але в бодяні немає анісової нудотності, тому справжні гурмани намагаються цього не робити.

Не варто плутати бодяньян із бодяном японським, друга назва якого "особлива". Ще один двійник бодяна росте на Кавказі, у Сибіру та Середньій Азії — це бадян дикий. Запах його дуже сильний і неприємний, а ефірна олія, яку він містить, може викликати опіки на шкірі.

Висушені плоди, розмелені в порошок, застосовують як пряно-ароматичну домішку. Як прянощі бадян вживають там же, де й аніс, у виробах із тіста й особливо для печива, різних фруктових супів, пудингів і компотів — з з злив, айви, груш і яблук. Бодян гармонує з чорним перцем, фенхелем, корицею, гвоздикою, імбиром. Його використовують для отримання різних спецій для додавання в страви зі свинини, качок і курчат. У різних країнах популярний міцний чай із цукром і бадяном. Використовується в харчовій та консервній промисловості, під час виробництва маринадів, у хлібопекарному та кондитерському виробництві, у фармацевтичній та косметичній промисловості.

Поради шеф-кухаря щодо застосування бодяна

  • Смак і аромат варення з вишні, сливи, аличі, айви буде набагато краще, якщо в нього наприкінці варіння (за 10-15 хвилин до готовності) додати бодян.
  • Варення з додаванням бодяну під час зберігання не зацукровується.
  • Бодян допускає тривале теплове оброблення, тому класти його можна на самому початку приготування.
  • Користуватися бодяном треба обережно — його надлишок може надати страві гіркоти. На літрову банку компоту досить одного кінчика зірочки, а на таз варення — цілої зірочки.

Застосування бодяну в медицині

 бадъян, star anis

Бодян має протизапальну, вітрогінну дію та покращує діяльність шлунка.

Київська легенда свідчить, що на рубежі століть справа знаменитого кондитерського роду Балабух після довгого процвітання раптом почала прогоряти. Тоді й виникла ідея, яка обіцяє принести прибуток: ліки-конфети. Карамель від гастриту, батончики від радикуліту, льодяники від ревматизму. Спеціально зрозумілий чеський кондитер Собітек розробив багато спеціальних рецептур подібних солодощів. Найвдалішими з них виявилися льодяники від кашлю.

За лікарську дію та специфічний присмак цих цукерок відповідав бадян. Він знайомий нам за мікстурами проти кашлю, тільки зараз у більшості мікстур замість бадяну використовують аніс, що має схожий, але різкіший запах.

Вміст корисних речовин і склад бодяну

Сировина містить смоли, танін, цукри, 5-7% ароматної ефірної олії, основним компонентом якого є анетол; у ньому є також терпени. Аромат пряний, освіжний і солодкуватий, смак приємний.

Інформація для замовлення
  • Ціна: 19 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner