Цікавий факт — кмин застосовували в їжу з часів Неоліту. Стародавні лекарі за допомогою цієї рослини позбувалися кон'юнктивітів і захворювань травного тракту.
Опис кмину
Кмин звичайний — дворічна, рідше однорічна або багаторічна рослина. Сімейство парасольки — Apiaceae Lindl, до 100 см висоти. Стебель одиничний, у верхній частині розгалужений. Корінь потужний, м'ясистий, мотоноподібний до 20 см довжини. Листя чергове, поступово зменшується до верхівки стебла. Плод — довгастий, завдовжки 3-5 мм, із сильним ароматом і пряним смаком. Квітає в першій половині літа, плоди дозрівають у липня-августі.
У нас Ви можете купити кмин у Києві, Україні з доставкою. Фотозображення відповідає реально пропонованому кмину DeLuxe.com.ua.
Батьківщиною кмину вважають північні та центральні райони Європи й Азії. Він введений у культуру як ефіромаскова рослина. Попри свою деревність, у Європі кмин ввели в культуру тільки на початку XIX століття.
Назва кмину походить від грецького «karon», багато вчених припускають, що воно пов'язане з Карією — давньою зоною на південному заході Малої Азії. Арабська ж назва кмину «caraway» дуже співзвучна грецькому.
Вирощування кмину
Розмножується насінням. Росте кмин у розрізаних лісах, на луках, по облямівках, на трав'янистих схилах гір, на пасовищах, у садах, дворах, на залижках. Особливо поширений він у європейській частині СНД, найбільше в південних і південно-східних зонах: на Кавказі, у Західному Сибіру та Середньій Азії.
Хімічний склад кмину
У сухих плодах цієї рослини міститься до 8% ефірної олії, приблизно 20% жирної олії, не менш ніж 20% білкових речовин, кумарини, дубильні речовини, віск, смоли, протеїн, мікроелементи. Флавоноїди й аскорбінова кислота є в коренях кмину.
Застосування кмину
Застосування кмину ґрунтується на багатьох його властивостях. Плоди цієї рослини подразнюють смакові рецептори, рефлекторно підвищуючи функцію травного апарату, також припиняють процеси гниття й бродіння.
У сучасній медицині настій кмину використовують:
- для посилення секреторної функції травних залоз
- у разі розладів кишківника,
- як вітрогінний і проносний засіб,
- у разі метеоризму, атонічних запорів, колітів,
- допомагає у разі диспепсій у дітей,
- як тонізувальний у разі атонії кишківника.
У народній медицині відвар кмину рекомендують у разі гастриту зі зниженою кислотністю, диспепсії в дітей, скупчення газів у кишківнику, малокровії, гіпогалактиї (недостатку молока в матері). Порошок — для збудження апетиту.
Входить до складу шлункових, вітрогінних, апетитних, проносних і седативних зборів.
Кмин прикрасить собою будь-які страви на столі, починаючи від супів і салатів. Ці насіння використовуються в кулінарії, у хлібопекарному, кондитерському та лікеро-горілчаному виробництві. Дуже часто додають кмин для приготування пряної та маринованої оселі, хамси, тюльки, а також під час консервації.
Зберігати кмин можна 3 роки. Запах сировини сильний, ароматний, пряний, смак пекучий, гіркуватий.
- Ціна: 5 ₴