ФРУКТОЗА МІСТУ САХАРА ПІЛЬЗА І ВРЕД
Вміст:
ДОБАВКИ В ПІТАНІЇ
Використання добавок регламентоване на рівні закону. Особливий комітет, що складається з фахівців, відстежує актуальну інформацію про дослідження й формує список дозволених компонентів. Ним присвоюється міжнародний код, який виробник зобов'язаний вказувати на пакованні.
Харчові добавки діляться на групи залежно від виконання завдання. Підсолоджувачі — одна з найпопулярніших, чия функція полягає в досягненні оптимального рівня солодкості. Зазвичай першим приходить на розум цукор, який кладуть у всі страви кондитерської галузі. Але є й альтернативні варіанти натуральної та синтетичної природи. Їх використовують для зниження витрат на виробництво (зачастоту вартість нижчу за ціну цукру) і потреб людей з особливостями здоров'я.
ЩО ТАКЕ ФРУКТОЗА
Один із найвідоміших натуральних замінників цукру — фруктоза. Цей вуглевод міститься в меді, плодах фруктів і ягід. Саме з такої сировини її отримують у промисловій кількості. Кінцевим продуктом стає кристалічний порошок. Його активно застосовують під час виготовлення солодких продуктів. Сьогодні на полицях магазинів можна побачити величезну кількість подібних товарів. Тому важливо розібратися в характеристиках речовини, можливих користі та шкідливості фруктози, застосуванні та впливу на організм.
ФРУКТОЗА МІСТУ САПАРА
Фруктозу кладуть у молочні вироби, газовані солодкі напої, десерти, варення, цукерки, печива, джеми, соки, конфітюри, мармелад і желе. Що ж відрізняє ці продукти від тих, у чиєму складі є цукор?
- фруктоза в кілька разів солодше сахарози, а отже, для насичення її потрібно набагато менше. Отже, калорійність продукту знижується;
- вона тільки малою мірою впливає на рівень цукру в крові — ця властивість витікає з попереднього.
Продукти на фруктозі оточені різними міфами. Наприклад, хтось вважає їх виключно корисними, а хтось, навпаки, відмовляється від вживання. Розберемо ці твердження докладно.
ЧАС І ПІЛЬНА ФРУКТОЗИ ВМЕСТО САХАРА
Фруктоза міститься в яблуках, бананах персиків і як і будь-яка природна речовина має свої позитивні якості:
- легко засвоюється організмом завдяки низькій калорійності;
- зменшує відчуття голоду;
- тонізує й надає бадьорості під час фізичного та розумового навантаження;
- не дає надлишку вуглеводів збиратися в клітинах організму;
- знижує ризик виникнення карієсу;
- дозволена до застосування людям із порушеннями вуглеводного обміну.
Також потрібно враховувати потенційну шкоду фруктози. Він зумовлений як індивідуальними особливостями здоров'я, так і самими її характеристиками. Ось на що варто звернути увагу:
- фруктоза входить до складу переважної більшості продуктів: дієтичного харчування, коли, соків у пакетах, кетчупів, йогуртів і майонезів. Але це не та ж фруктоза, з якої складаються ягоди та фрукти. Замість неї використовується фруктозний сироп кукурудзи (при цьому виробники нерідко пишуть на пакованні «натуральний мед», що не відповідає дійсності). Такий цукор засвоюється гірше та призводить до відкладання жирів, що дає змогу говорити про шкоду фруктози для печінки;
- фруктоза слабке стимулює вироблення гормону інсуліну, який слугує індикатором насичення й це може призвести до набору ваги;
- навіть фруктоза, у разі надмірного вживання, може призвести до порушень в обміні вуглеводів, зокрема цукрового діабету;
- є нестерпність фруктози, коли організм не в змозі нормально розщепити та перетравити її. Вона виявляється в ранньому віці та вимагає жорсткого обмеження або винятку цього цукру зі вживання.
Дієтологи вважають нормальною добовою дозою 40 грамів фруктози. Така кількість точно не зашкодить здоровій людині. Водночас краще вживати «правильну» фруктозу зі свіжих плодів і меду, а також продуктів здорового харчування.
Тепер зверніть увагу на особливості вживання фруктози дітьми та людьми з цукровим діабетом.
ФРУКТОЗА ПРИ ДИАБЕТЕ
Діабетикам доводиться чітко розраховувати свій раціон і змінювати харчові звички. Фруктоза слугує ним чудовим замінником глюкози та допомагає урізноманітнити живлення. Саме промислове виробництво фруктози допомогло появі цілої низки діабетичних продуктів. Вони дають змогу їсти солодкі продукти без ризику розвитку гіпоглікемії, тобто критичного підвищення рівня глюкози в крові (у 3-5 разів).
Фруктоза безпечна в дозуванні до 40 грамів, тому що, порівнюючи з цукром, має низький глікемічний індекс. Вона солодша за цукор, тому для виробництва ласощів її потрібно зовсім небагато.
ВРЕД І ПІЛЬЗА СЛАДІВ НА ФРУКТІЗУ
Сьогодні індустрія живлення випускає спеціальні солодощі, які дозволені людям із діабетом 1 і 2 типу. Серед них особливо популярні:
- варення;
- печива;
- цукерки та мармелад.
Можна допустити, що основна відмінність цих продуктів від звичайних у тому, що звичний цукор замінений на фруктозу. На ділі ж у складі часто немає пшеничного борошна та крохмаль, які теж сильно впливають на рівень глюкози в крові. Тому потрібно уважно читати перелік інгредієнтів, купуючи щось для себе. Також ендокринологи рекомендують стежити за тим, як впливає вживання тих чи інших солодощів на самопочуття й регулярно вимірювати рівень цукру.
ФРУКТОЗА ДЛЯ ДІТЕЙ
Традиційний цукор заведено вважати шкідливим для дитячого організму:
- шоколад і цукерки викликають ріст хвороботворних бактерій і карієс;
- надлишок солодкого заважає нормальному розвитку органів травлення, призводить до алергічних реакцій і набору ваги.
Проте багато батьків воліють не відмовляти дітям у цукрі, а замінювати його на підсолоджувач. У цій ситуації він має свої переваги:
- знижує ймовірність розвитку карієсу;
- не навантажує печінку, нирки та травну систему;
- не позначається на рівні глюкози в крові.
Педіатри впевнені, що без особливої потреби замінювати цукор не варто, оскільки фруктоза може спровокувати накопичення в організмі сечової кислоти та її похідних. Якщо ж дитина страждає на цукровий діабет, то давати солодощі на фруктозі можна тільки після консультації з фахівцем, оскільки надмірне вживання може спровокувати ще більші порушення вуглеводного обміну.
Є загальні рекомендації щодо дитячого харчування з фруктозою:
- його треба зробити різноманітним, додаючи туди м'ясо, рибу, молочні продукти, каші та овочі;
- краще давати дитині фруктозу в «натуральному» вигляді: ягодах, фруктах і сухофруктах;
- кількість готової їжі, що містить фруктозу (магазинні батончики, газування, пакетовані соки), краще обмежити;
- вживання продуктів має поєднуватися з фізичною активністю дитини.
ПРОДУКТИ НА ФРУКТІЗУ ДЛЯ ЗДОРОВОГО СВІТЛОВА
Чи Корисна фруктоза замість цукру в принципі? Тут немає універсальної рекомендації, все впирається в індивідуальні цілі та особливості організму. Здоровій людині цілком допустимо вживати приблизно 40 грамів фруктози на добу. Зрозуміло, бажано їсти більше фруктів, меду та ягід, ніж звичайну кристалічну фруктозу. Якщо ж вас приваблює низька енергетична цінність інгредієнта і ви розраховуєте скинути вагу, то про це варто порадитися з лікарем. У будь-якому разі, зловживання дієтичними батончиками та класти цей підсолоджувач у все без розбирання напої не потрібно.
ЗОРБІТ ЯК АЛЬТЕРНАТИВА САХАРУ
Сорбіт за популярністю конкурує з фруктозою. У натуральному вигляді міститься в горобині (з неї він був вперше отриманий), яблуках, персиках, абрикосах і водоростях. У харчовій індустрії цей білий кристалічний порошок використовують не тільки як підсолоджувач, він ще й чудово утримує вологу, удосконалює смак продуктів і збільшує термін реалізації. Крім цього, він має такі важливі характеристики:
- висока поживність;
- висока всмоктуваність травним трактом;
- зниження витрати організмом вітамінів і стимулювання імунітету.
СОРБИТ ПРИ ДИАБЕТЕ
Сорбіт менш солодкий, ніж цукор, і не впливає на рівень глюкози в крові, тому цілком дозволений для вживання діабетиками. Його глікемічний індекс нижчий, ніж у фруктози, що робить її вдалішим замінником цукру. Втім, фахівці не радять вживати понад 40 грамів на день, оскільки це може призвести до розладів шлунка через проносний ефект порошку. Також є ймовірність набрати зайву вагу. Щоб досягти відчуття ситості, люди часто перевищують потрібну кількість, отримуючи надлишок калорій.
Попри суперечливі думки, вчені прийшли до висновку про безпеку сорбіту, у разі дотримання всіх рекомендацій і браку протипоказань (захворювань ШКТ).
ВИБІР ЗАМІНЕЮ САХАРУ
Є також штучно синтезовані замінники цукру:
- аспартам. Дуже поширений низькокалорійний підсолоджувач, у 200 разів солодший за цукор. Дозволено всім людям, використовується в дуже великому спектрі харчових товарів, а для насичення його потрібно зовсім трохи;
- сукралоза. Це стійка до нагрівання речовина в 600 разів солодше сахарози й абсолютно не позначається на рівні глюкози в крові.
Проте, низка фахівців висуває здогаду про співвідношення вживання цих добавок і швидкого збільшення маси тіла та рекомендує застосовувати в їжу натуральні підсолоджувачі. Головним орієнтиром залишається мета, яку ви маєте на меті у виборі замінника (підтримання форми, режим тренувань, дієта у разі різних захворювань). Крім цього, вибирати потрібно ретельно, вивчивши відомості про походження добавки, ступінь її вивченості та якості. Тому звертайте увагу на термін придатності продукту та наявність домішок, яких відповідальний виробник намагається уникати.
- Ціна: 22 ₴