50 шт./ясть, 10 шт./пач.
Що таке базилік?
Базилік звичайний — однорічна рослина, з висотою стебла 30-40 см. Країна походження — Індія, Іран. В Європі як прянощі та лікарський засіб з'явився в 79 столітті.
Є кілька різновидів базиліку: Царський, тайський (рослина капхрау), американський. Індуси віддають шану базилік як священну траву богині Лакшмі та її коханій Вишну, але використовують і в кулінарії. В Індії вважається, що один листочок базиліку на день зміцнює здоров'я, підвищує достаток і дає плодовитість. Американський базилік вирощують в Індонезії, у Південно-Східній Азії та в Полінезії.
Фото: Базилік — пряно-ароматна рослина
Рослина має високий гілкистий стебла, листя має вигляд дрібних зубчиків витягнутої форми. Якщо листя розім'яти, воно дає сильний запах. Період цвітіння — літо. Квітки білого або червоного кольору, ростуть у неправильного бутонах із верхушкового листя та прицвят. Розміщення відбувається насінням.
Вирощування базиліку
Рослина любить тепло, тому вирощується в теплих зонах Росії та України. Вирощується базилік у парниках. У відкритий ґрунт висаджують не раніше другої половини травня, коли вже немає нічних заморозків. Ґрунт для базиліка має бути м'яким і багатим на мінерали та добриво. Базилік непогано вирощується і в горщиках. Використовують пагони базиліка до моменту їх цвітіння, після зрізання просушують у тіні, обов'язково з гарною вентиляцією повітря.
Хімічний склад базиліка
Частина рослини, яка росте над землею, містить ефірну олію (1,5%), дубильні речовини (6%), глікозиди та сапонін. До складу ефірної олії базиліку входять цинеол, ліналоол, камфора, оцимен, метилхавікол, цукор.
Корисні властивості базиліка
Лікувальні властивості базиліка відомі дуже давно. Головна властивість базиліку — його антибактерицидна дія. Царська трава підвищує настрій, зміцнює нервову систему, знімає спазми та біль у шлунку.
Настій із листя базиліку виписують у разі застуди, ангіни, для зміцнення серцевого м'яза, у разі отит. Він активно застосовується під час здуття живота, спазмів, покращує травний процес. Раніше базилік застосовувався для лікування запалення в шлунку, сечовому міхурі, під час лікування ран, для полоскання. Під час кашлю добре допомагає відвар базиліку.
Застосування базиліка в кулінарії
Базилік звичайний має пряний, ароматний запах, має гіркуватий смак, перший смак — солодкий. Іноді запах базиліку схожий на аромат гвоздики або мускатного горіха.
У кулінарії базилік використовується в овочевих стравах, під час приготування квасолі, гороху, супів, соусів, помідорів, шпинату та квашеної капусти. Базилік підкреслює аромат супів, покращує смак салатів та других страв з овочів. Дуже гарний базилік під час маринування огірків і кабачків.
Під час приготування кнелей, ковбас, котлет використовують подрібнені листочки базиліка. Базилік застосовують для ароматизації оцту, яким заправляють страви, що надає цікавого смаку салатам і білим соусам. Базилік додають у сир, омлети, салати з крабів, олію. Особливе положення базилік займає в італійській та південнослав'яній кухні, де його активно використовує під час приготування спагеті та макаронів.
Під час приготування базилік додають у останню хвилину, тому що його ніжний аромат зникає під впливом високої температури. Сушений базилік зберігають у скляній або порцеляновій ємності, обов'язково в сухому темному місці.
Докладніше: https://spetsiipripravy.com.ua/p1007532273-bazilik.html- Ціна: 20 ₴