Продавець Інтернет-магазин «Шовковий шлях» спеції, приправи, усе для ковбасних виробів, для саду, городу ... розвиває свій бізнес на Prom.ua 4 роки.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1053 відгуків
promo_banner
+380 (66) 544-03-24
+380 (50) 551-66-48
Шовковий шлях
Кошик

Гвоздика ціла 50 г 🇱🇰 (Шри-Ланка)

35 

Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн

  • Немає в наявності
  • Код: гвозд
Гвоздика ціла 50 г 🇱🇰  (Шри-Ланка)
Гвоздика ціла 50 г 🇱🇰 (Шри-Ланка)Немає в наявності
35 
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Гвоздика — запашна пряність. Що це?

Гвоздика — висушені нерозпущені квіти гвоздичного дерева. В Індії гвоздика простежувалася ще до нашої ери. Місце походження гвоздики — Молукські острови. Росте гвоздика в Гвінюзі, на островах Мадагаскар і Пемба. Штучно вирощується також у Китаї та Індонезії.

Широке поширення цієї спеції здобула в період Римської імперії, її почали використовувати у всьому Середземномор'ї. На той момент часу гвоздика стоила на рівні золота, і вважалася мало не дорогоцінністю. До Європи приправа потрапляла через острів Цейлон, а далі, з кораблями, у портові міста Червоного моря, і вже потім, з караванами, гвоздика привезлася до царя-Град і Александрії.

Вирощування гвоздики

Висота гвоздичного дерева — 10-20 см, цвіте воно двічі на рік. Квіти гвоздичного дерева мають білий колір і яскраво-червону чашечку. Плоди гвоздики — ягоди витягнутої форми з двома насінням. На сьогодні вартість гвоздики не дуже висока.

Зазвичай гвоздичне дерево розмножується за допомогою вирощування насіння, іноді практикується культивування пагонами. Для отримання спеції придатне дерево віком від 6 до 12 років, саме з цього моменту квіти гвоздики набувають яскравого червоного кольору. Згодом, після висушування в природних умовах або в сушарках, квіти гвоздики стають коричневими.

Склад і користь гвоздики

Головним цінним компонентом гвоздики є ефірна олія, її вміст у гвоздиці доходить до 26%. До складу гвоздикової ефірної олії входить 96% евгенолу, гумулен, карифілен, алеанолова кислота, жир і слизи, а також дубильні речовини.

Инфографика: полезные свойства гвоздики

Інфографіка: Корисні властивості гвоздики

У 100 грамах сушеної гвоздики міститься:

  • 6 г білка,
  • 65 г вуглеводів,
  • 13 г загальних ліпідів,
  • 2 г цукру,
  • 274 калорій
  • 33 г харчових волокон

Мінеральний і вітамінний склад гвоздики:

  • кальцій, залізо, магній, фосфор, калій, натрій, цинк;
  • вітамін С, тамін, рибофлавін, ніацин, фолат, вітамін В6, В12, А, Е, В і К.

Застосування гвоздики в кулінарії

У гвоздики пряний, пекучий смак і унікальний, незвичайний запах. Ця спеція використовується як ліки, так і як прянощі. Також на сході її часто називають китайською приправою. Активне застосування гвоздика знайшла в шлункових напоях, глінтвейнах, пуншах, соках і компотах, консервованих фруктах. Застосовують спецію для приготування підливки до страв із червонуватої капусти, грибів, свинини, баранини, дикої птиці. З гвоздиком маринують оселедця, готують холодці та паштети. А в поєднанні з кольробі вона дає чудовий смак квашеній капусти.

Гвоздика

Фото: гвоздика — східна пряність

Використання гвоздики дуже економне, воно застосовується як порошок. Водночас важливо пам'ятати, що молоти гвоздика потрібно безпосередньо перед вживанням, тому що вона швидко втрачає аромат. А ще потрібно пам'ятати, що основна гострота гвоздики сконцентрована в черешках, а запах — біля основи бутона.

Під час використання гвоздики варто пам'ятати:

  • Не можна закладати гвоздика в страви, що вимагають тривалого теплового оброблення й одночасно ранньої закладки прянощів, наприклад, у пловів. Гвоздика, практично як і всі прянощі, закладається недавно до кінця приготування їжі.
  • Гвоздика — гарний антисептик, її широко застосовують у стоматології.
  • Дуже гарна гвоздика під час приготування страв із риби, спагеті, всіма улюбленою італійської піци. Приправа надає стравам гостроти та чудового смаку.
  • Гвоздика застосовується в лікеро-горілчаному виробництві та парфумерії як ароматична гвоздикова олія.
  • Щодо кулінарної зони, приправа здебільшого залучена в маринадах: грибних, фруктових, ягідних, овочевих, м'ясних, рибних. А ще гвоздики використовують у складі пряних сумішей для кондитерського, ковбасного та консервного виробництва.
  • Дуже добре приправа поєднується з корицею, а під час приготування будь-якого різновиду м'яса вона добре взаємодіє з чорним перцем. Як приправа до м'яса, корицю використовують під час тушкування, варіння бульйонів і соусів, а також додають до м'ясної фарші.

Залежно від страви, гвоздики додають на різних етапах: в маринади вона додається одночасно з іншими приправами, у м'ясний фарш і тісто — до нагрівання, у страви з м'яса — за 10-15 хвилин до їх готовності, у супи та бульйони — за 3-5 хвилин до закінчення приготування. Під час використання гвоздики важливо пам'ятати, що вона чудово розчиняється у воді, насичуючи її смаком і кольором. Якщо страва з гвоздиком зробить високе термічне оброблення, запах зникне, а гіркота залишиться. Для максимального ефекту від використання цієї спеції потрібно додавати її якомога пізніше. Тоді гвоздика збереже свій тонкий аромат і ненав'язливий смак. Особливо, якщо йдеться про плове.

Найвища концентрація гвоздики — під час приготування маринадів. В інших стравах гвоздики потрібно менше: 1-2 г на 10 кілограмів грибів, 3-4 г на 10 літрів фруктових компотів та овочевих бульйонів.

Особливо обережно потрібно ставитися до поєднання гвоздики з оцтом, вином, горілкою під час приготування соусів і маринадів. У цих випадках кількість пряності має бути дозована з особливою ретельністю.

У тісто додають 4-5 гвоздичних бруньок на 1 кг загальної маси продукту. Оптимальна кількість гвоздики для 1 кг сиру — 2-3 нирки, або 4-5 капелюшок. Норма пряності для супів і бульйонів — 1 нирка на 2-2,5 склянки рідини. Для м'яса — 2 нирки з розрахунку на одну порцію страви.

Насамкінець треба додати, що для смаження гвоздика зазвичай використовується в меленому вигляді, а для тушкування — цілком, квітками. Під час виробництва консервів гвоздики часто замінюють таку пряність — колюрнею.

Інформація для замовлення
  • Ціна: 35 

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner