50г - 25грн.
100г - 45грн.
500г - 175грн.
1кг - 300грн.
Гриби муер (китайський чорний деревний гриб) переважно можна знайти в країнах Азії. Він формою схожий на вешеньки, росте переважно на листяних деревах, ніж на хвойних. Китайці прозвали гриб «деревним вушком», і він дійсно змахує на вухо. Цей гриб просто джерело корисних для людини речовин: білок, вітаміни В і С, мікроелементи (залізо, кальцій, фосфор) і те, що немає жиру.
Є легенда про цей гриб, ніби вперше цей гриб з'явився на дереві, яке вибрав для повішення Юді,травника Марії. Люди, які побачили схожість гриба з людської вушною раковиною, прозвали цей гриб «вухом III».
Опис гриба муер
Є два різновиди гриба муер: аурикулерія доглянута та волосиста. Їх відмінність у зовнішньому вигляді та кольорі — доглянуті гриби мають доглянутий капелюшок і студенисту напівпрозору м'якуш, а волосисті (вони ж білі китайські деревні гриби) вирізняється обвушеною верхньою поверхнею сіро-бурого кольору та м'якоть у них буває сіро-білого кольору. Аурикулярія доглянута є популярнішою у вживанні виглядом.
До речі, гриб муер не завжди буває чорним. Зустрічаються білі різновиди гриба (десертні) і жовті. У російських супермаркетах найчастіше можна побачити білі білі деревні гриби в сушеному вигляді.
В аурикулярії доглянутої дуже коротка ніжка, і вона щільно прилягає до дерева. М'якоть гриба прозора, дуже тонка та тьмяна. Капелюх зверху зазвичай шорсткий, а всередині гладкий, як вушна раковина. Під час висихання гриб твердне й зменшується у своїх розмірах, але не сильно.
Місце розташування гриба відбувається в будь-яких лісах, унаслідок того, що гриб є паразитом. Зазвичай, його можна знайти на слабких або мертвих деревах. Конкретним місцем проживання гриба є дерева листяних порід: вільха, бузина, дуб, клен.
Застосування деревного гриба муер
Гриб застосовують у медицині та кулінарії ще з найдавніших часів, особливо в давньому Китаї. Наприклад, настій із цих грибів використовувався давніми китайськими65 для лікування очей і застудних захворювань горла.
Крім того, використання гриба було помічено й у країнах Європи — Німеччини, Шотландії й Ірландії, про що йдеться в історичних знахідках.
Медичні властивості гриба муер
Муер корисний людям, які страждають на анемію, артеріальну гіпертензію, діабет і ожиріння. У ньому містяться протипухлинні речовини, а також гриб справляється з інфекціями верхніх дихальних шляхів, діючи як легкий антибіотик. Користь китайських деревних грибів робить їх необхідним атрибутом щоденного раціону літніх людей.
В основному муер вживають для лікування та профілактики:
- Анемії
- Гіпертензії, ожиріння й діабету
- Підвищеного рівня кислотності та холестерину
- Зниженого імунітету
Аурикулярію доглянуту використовують і в народній, і в традиційній медицині. Наприклад, під час лікування сильних отруєнь вона діє як активоване вугілля, тобто слугує як сильна абсорбента. Крім абсорбувальних властивостей, гриб муер має пребіотичні властивості, що дає змогу використовувати його у разі захворювань шлунково-кишкового тракту.
Завдяки здатності гриба муер покращувати склад крові він використовується традиційною медициною для відновлення організму людини після променевої та хімієтерапії. Також деревний гриб муер має властивість, корисна для спортсменів — поліпшення обміну речовин і зниження маси тіла завдяки браку в грибі будь-яких жирів.
Аурикулярія доглянута також має низку корисних властивостей у разі серцево-судинних захворювань, а саме надає лікувальний ефект на згортання крові, що допомагає уникнути виникнення тромбів; допомагає за наявності злоякісних і доброякісних пухлин; має кровоспинний, протизапальний та анестезувальний ефект.
Харчовий склад муеру та застосування в кулінарії
Муер має багатий харчовий склад, а саме багатий на білок, вуглеводи, вітаміни, макроелементи та мікроелементи. Також до складу входять не менш потрібні людському організму магній, кальцій, кремній, калій та інші елементи.
Готувати китайські гриби муер можна як душі здуматися: варити, смажити, маринувати старіші гриби та вживати в сирому вигляді «молодник», наприклад, Додавши до салату фунчозу. На смак вони злегка солодкуваті, трохи похрущують у роті та схожі на хрящик.
Гриби муер чудово поєднуються з різними групами продуктів, вони добре доповнять м'ясо, варений рис і картоплю. А якщо до грибів додати смажену цибулю, куряче філе, імбир, часник і трохи соєвого соусу та загасити все це на несильному вогні впродовж 10 хвилин, то вийде улюбленими китайськими та японцями делікатес.
Продаються вони зазвичай у пакетах або коробочках, у сушеному вигляді. Перед тим як їх вживати, необхідно залити гриби водою й залишити приблизно на 2 години. В ідеалі замочити їх перед сном і залишити на всю ніч. Після цього гриби набухають і збільшуються в розмірі. Для того, щоб відчути смак гриба досить кількох штук, необов'язково використовувати відразу всю пачку. Замочені гриби можна зберігати в холодильнику 2-3 дні. У сухому вигляді гриби можуть зберігатися дуже і дуже довго.
Ще одна незвичайна особливість китайських чорних грибів муер полягає в тому, що в них абсолютно немає грибного смаку. Коли гриби тільки дістаються з пакета, то можна відчути легкий аромат димку, який повністю зникає після замочування.
Вирощування грибів
Для тих, хто захоплюється вирощуванням грибів є чудова новина — ці гриби можна вирощувати в домашніх умовах! Досить зробити 2 пропилки на гілках листяного дерева (клен, бузина, вільха), і помістити туди міцелій гриба. Рекомендована фахівцями довжина гілок — до 1 метра, а діаметр — 15 см.
Сприятливий час для посадок — з квітня по траві. Гриби треба пророщувати за температури 20 градусів у спеціальних буртах. Процес пророщування займає зазвичай 3 місяці, а потім колоди встановлюють у захищеному від сонячних променів місці.
Якщо погода була теплою та вологою, то вже до кінця літа ви зможете зібрати готові плоди! Варто запам'ятати, що збирання врожаю відбуваються тільки в тому разі, коли на нижній частині капелюшки з'являються білі пори. Зазвичай плодоношення триває впродовж 6 років, але у разі дотримання всіх умов догляду.
Китайські гриби муер абсолютно нешкідливі для організму людини, і, до речі, не мають отруйних аналогів у природі. Єдине, чого варто побоюватися — індивідуальної нестерпності компонентів грибів, наприклад, хітину. Також особливу увагу й обережність треба проявити в період лактації та вагітним жінкам. Ми не рекомендуємо давати гриби муер дітям до 10 років.
Підводячи підсумок, хочеться побажати вам не боятися експериментувати, але в межах розумного стежити за тим, що ви їсте та приємного апетиту!
- Ціна: 175 ₴/упаковка