Що таке чебрець?
Чебрець, або чебрець — невеликий напівкустаршник роду блакитнобарвних. Також його ще називають "богородська трава", "боровий перець", "верест", "лимонний душок", а також "чорбець", "чабір", "чобор", і "матерія".
Батьківщина цієї пряності — Середземномор'я. Перша згадка про чебрецю датується 3 000 роком до нашої ери в клинсових таблицях давньої Шумерської цивілізації. А саме, у рецепті припарки з груш, фігова та чебрецю.
Цікаво, що й стародавніщики давнини дуже поважають цю пряність і приділили її Афродіті та воскували його в храмах прекрасної богині краси. Пахучий дим, щоноситься в небо, означає, що богиня прийняла жертву.
У середньовічній Європі дами дарували гілочку чебрецю лицарям свого серця і ті картали її під доспехами, боячись на те, що диво-рослина додасть їм мужності в бою.
Зараз чебрець (чабрець) культивується в Європі та США.
Застосування чебрецю
- Чебрець часто застосовують під час приготування страв із смаженої картоплі, м'ясних страв зі свинини, баранини, риби та паштетів.
- Чебрець приправляють страви з свійської птиці, дичини та страви з субпродуктів.
- Чебрець добре поєднується зі стравами з яєць і сирів.
- У свіжому та сушеному вигляді чебрецю використовується під час засолювання огірків, помідорів, патисонів.
- Чебрець додають у салати, борщі, супи та курячі бульйони — він надає їм тонкий смак і пікантний аромат.
- Чебрець входить до складу таких приправ, як-от: букет гарні, трави Провансу, іорданської приправи — захтар і єгипетська — дука.
Чебрець, він же — чебрець. Корисні властивості та застосування
"Згідно зі старою ірландською легендою люди, що промили очі росією, яка була зібрана з кущиків чебрецю на світанку першого травня, можуть бачити фей"
Чебрець — це трав'яниста рослина, яка належить до роду Thymus і має безліч назв: чебрець, бородська трава, феміамнік, мухопал, гірський тіміан та ін. Використовується рослина не тільки як приправа в кулінарії, але й у медицині завдяки її різноманітним корисним властивостям.
- Перша згадка про траву чебрець трапляється в джерелах першої письмової цивілізації — Шумерської (3 тис. років до н.е.) Шумери використовували його як антисептик.
- Стародавні давні давні давні Єгипті вважали рослину чебрецю найкращим засобом для бальзамування.
- У середньовіччі чебрець-траву використовували для лікування таких захворювань, як склероз, параліч, атрофія м'язів, а також для підняття загального тонусу організму.
- І Авіценна, і Теофрос використовували чебрець для приготування складних лікарських знаходій.
- Батько західної медицини Гіппократ відзначав терапевтичні властивості чебрецю в лікуванні респіраторних захворювань.
Корисні властивості чебрецю
Насамперед треба зазначити, що чебрець містить тимол — речовину, яка належить до біоцидів, що й забезпечує його антибактеріальні та антисептичні властивості:
- Захист від бактеріальних інфекцій харчового походження. Центр досліджень тварин і ветеринарних наук у Португалії провів дослідження, унаслідок якого було вияснене, що ефірна олія чебрецю, навіть за низької концентрації, є прекрасним консервантом харчових продуктів проти декількох поширених харчових бактерій, серед яких і стафілококова паличка.
- Профілактика раку. Наукова група з клейонського університету довела, що екстракт Thymus mastichina L. має захисний ефект проти злоякісних утворень товстої кишки. Група турецьких дослідників-онкологів довели, що ефірна олія рослини здатна індукувати загибель ракових клітин і може бути перспективним кандидатом у розробленні новітніх терапевтичних засобів для лікування раку молочної залози.
- Лікування дріжджових інфекцій (ротових і вагінальних) типу Candida Albicans. Дослідники з Університету Турина в Італії встановили, що ефірна олія чебрецю істотно впливає на знищення грибів С. Albicans на внутрішньоклітинному рівні.
- Лікування шкірних захворювань. Англійські вчені довели, що настоянка чебрецю ефективніша в боротьбі з бактерією Propionibacterium, що викликає акне, ніж стандартні концентрації перекису бензоїлу — активного інгредієнта більшості кремів і мазей, створених для боротьби з акне. Команда дослідників центру дерматології в університеті Аддіс-Абеба спеціалізували дослідження, спрямоване на оцінку терапевтичного ефекту ефірної олії чебрецю та протигрибкового крему на шкірні ураження типу «екземи» і прийшли до висновку, що 66,6% пацієнтів, які застосовували чебрець, були повністю виліплені.
- Лікування гіпертонії. Вчені з Белграду (Сербія) унаслідок експерименту на лабораторних щурах з'ясували, що водний розчин чебрецю повзучого сприяє зниженню артеріального тиску. Оскільки щури зазвичай мають аналогічні проти людини результати в ситуаціях із гіпертонічною хворобою, команда переконується, що подальші випробування на людях підтвердять ці висновки.
Фото: Свіжий чебрець з іншими спеціями
Команда вчених з Університету в Південній Кореї довели, що тімол, що міститься в траві чебрецю, у комплексі з іншими елементами, є дуже ефективним засобом боротьби з личинками комарів — Asian tiger mosquito, які розносять віруси жовтої лихоманка, енцефаліту та інших смертельних захворювань.
Чебрець допоможе продовжити свіжість соняшникової олії — стверджують вчені з Інституту сільськогосподарської та харчової біотехнології в Варшаві, тобто чебрець — прекрасний природний консервант соняшникової олії.
Чебряновий мед — унікальний природний продукт, який є традиційним грецькими ласощами, який збирають практично у всіх районах цієї країни. Це не тільки дуже смачна кулінарна домішка, але й надзвичайно корисне знадоблення. Його використовують для лікування як бронхітів, так і захворювань нирок, безсоння і судом, невралгії та захворювань шлунково-кишкового тракту.
Основні | |
---|---|
Тип спецій | Чебрець (чебрець) |
- Ціна: 25 ₴