™ Деко
Корисні властивості меленої кориці
Найцінніший у кориці є вміст ефірних олій (2%), основними компонентами якого є традиційний альдегід і евгенол, а також смоли, крохмаль і дубильні речовини. Завдяки цьому вона має антиоксиданти, протизапальну, діабетичну, зігрівальну, заспокійливу та антисептичну властивості.
Встановлено дослідниками, що традиційний альдегід у кориці має антисвердлювальну дію, запобігає закупорюванню тромбоцитів усередині кровоносних судин, і в такий спосіб допомагає запобігти інсульту й захворюванням коронарних артерій. Активні речовини в кориці можуть збільшити моторику шлунково-кишкового тракту, а також допомогти травленню завдяки збільшенню виділення шлунково-кишкових ферментів.
Ця диво-пряність є чудовим джерелом мінералів, як-от калій, кальцій, марганець, залізо, цинк і магній. Залізо потрібне для клітинного метаболізму. Калій є важливим компонентом клітинних і біологічних рідин, що допомагають керувати серцевим ритмом кров'яним тиском. Марганець і мідь загалом використовується організмом як супутні чинники для антиоксидантної ферментації.
Корицю з лікувальною метою використовують для:
- поліпшення пам'яті
- лікування респіраторних вірусних захворювань
- підвищення апетиту
- лікування атонії шлунка зміцнення шлунка
- зниження рівня цукру в крові зниження холестерину
- лікування ожиріння
- поліпшення циркуляції крові та мозкової діяльності
- підвищення працездатності
- зниження артеріального тиску
- лікування тромбофлебіту
Кориця для схуднення
На 1 склянку кефіру взяти по 0,5 чайної ложки кориці та коріандру, додати на кінчик ножа гострого червоного перцю й пити цю суміш на ніч замість вечері. Вранці корисно вживати кашу з додавання 0,5 чайної ложки меленої кориці.
Кориця мелена в кулінарії
Кориця широко використовується в різних напрямках кулінарії. Варто зазначити, це те, що мелена кориця входить до складу багатьох сумішей прянощів, як-от карі, для маринування риби та ін.
Корицю застосовують для ароматизації маринадів і соусів, додають у рибні та м'ясні страви, хлібобулочні та кондитерські вироби. Молоту корицю почали додавати в ковбаси, сири, зельци, паштети, морозиво, сир, а також під час приготування пряної риби, як-от оселедець, кілька та іншої дрібної риби. Прекрасно поєднується кориця з яблуками, грушами, гарбузом і вишнею.
Рекомендовано додавати мелену корицю за 10-15 хвилин до готовності, а під час приготування продуктів на грилі або вугіллі додавати перед просмажуванням.
Рецепти з корицею
Курка з корицею та шафраном
Для приготування знадобиться:
- 2 кг курячих ніжок
- щіпка шафрану
- 1 ст.л. меленої кориці
- 1 ст. л. меленої паприки
- 1 ч. л. меленого імбиру
- 100 г оливкової олії
- 2 головки лука
- 2 лимони
- сіль, суміш 4 перців на смак
Приготування:
- Промити курячі ніжки та просушити, півкільцями нарізати цибулю, шафран замочити в 100 грамах кип'яченої води. Змішати шафранову воду, сік двох лимонів, імбир, паприку та корицю та залити ніжки.
- Залишити для маринування на 1 годину.
- На деко рівномірно викласти промариновані ніжки та запікати за 200 градусів пів години.
- Під час подавання можна використовувати свіже листя базиліка.
Свинячий стейк із прянощами
Для приготування знадобиться:
- 2 свинячі стейки
- 2 ст. ніжки гірчиці
- 2 ст. л соняшникової олії
- 10 г меленого кориця
- 2 коробочки зеленого кардамону
- 1 зірочка бодяна
- сіль, чорний перець на смак
Приготування:
- Свні стейки промити, просушити та відбити.
- Розтерти в ступці спеції, змішати з гірчицею й олією та змастити стейки з обох боків.
- Запікати в розігрітій духовці до 200 градусів 20 хвилин, накрити папером для випікання.
- Після закінчення 20 хвилин зняти папір і запікати ще 5 хв.
Пляшечки синнабони з корицею та соусом
Для приготування знадобиться:
- 2 шт. курячих яєць
- 200 г молока
- 2 ч. л. сухих дріжджів
- 100 г цукру
- 200 г маргарину
- 1 ч. л. солі
- 800 г муки
- 3 ст.л. меленої кориці
- 1 склянка цукрової пудри
- 1/3 склянки вершкового сиру
- 1/2 ч.л. ванільного цукру (натурального)
Приготування:
- Розвести дріжджі в теплому молоці та залишити на 10 хвилин.
- Додати цукор, маргарин, сіль, яйця й поступово перемішуючи вводити борошно.
- Миску з тістом накрити та відставити на 1 годину в тепле місце.
- Приготоване тісто розкачати на довгі прямокутники (50 × 35 см) і посипати корицею.
- Пласт тіста згорнути в рулети розрізати на рівномірні частини.
- Викласти на деко змащене мастилом.
- Випікати за температури 200 градусів 10 хвилин до золотистої скоринки.
- Для соусу змішати 8 ст.л. маргарина, цукрову пудру, сир, ваніль та сіль, після чого збити.
- Коли синнабони будуть готові, акуратно полити приготованим соусом.
Докладніше: https://spetsiipripravy.com.ua/p1192107190-koritsa-molotaya-50g.html
Основні | |
---|---|
Виробник | Деко |
Країна виробник | Україна |
Тип спецій | Кориця |
- Ціна: 6 ₴