Смак дуже сильний, пряно-гір'яно-солодкий, з легким відтінком горіхового. Запах трохи солодкий, віддалено схожий на кмин.
Кумін, зіра, як спеція. Опис
Зира- (ароб. — насіння), Зіра (івр. насіння), Римський кмин, Кмин і Кмин кминовий, Кумін, Тимон, індійський кмин, джира, шабрій, єгипетський кмин, білий кмин та ін. Каммун (лат. Cuminum cyminum) — трав'яниста рослина, вид роду Кмин (Cuminum).
Кумін — це:
- це смачна пряність (спеція) з корисними для людини властивостями;
- насіння рослини як прянощі;
- це спеція з характером: вона розкриє весь свій аромат, тільки якщо її прокалити на сухій сковороді. Аромат стає не тільки яскраво пряним, але й набуває горіхових ноток.
Ця рослина трапляється на островах Середземномор'я, поширена в Північній Африці та на Середньому Сході. У кулінарії використовуються його насіння — цілком або в меленому стані.
Історія кумина
Пряність відома з відомих часів. Найзначніша спеція була відомою ще в стародавньому Єгипті, про її користь писали Гіппократ, Діоскорид іпинян. Батьківщина кумина: За версією одних дослідників — егіпет, Сірія, Туреччина. На думку інших — ширший регіон, захопливий усе Середземномор'я, Західну Африку, Туркмінію. Через зовнішню схожість насіння кумін і кмин (інша парасолька спеція) часто плутають.
Сорту куміну
Насіння кумину більше за розмірами, світліше за кольором, за смаком і ароматом сильніші, пряні, злегка зігрівальні. Вони бувають трьох кольорів: білого, бурштинового (найпоширеннішого) і чорного. Квітки кумина приємно пахнуть і багаті нектаром, що приваблює бджіл. 35 тисяч тонн ароматної спеції щорічно виробляється на плантаціях куміну.
Порада фахівців:
Щоб дізнатися, чи якісний кумин ви купили, розімніть насіння пальцями: приємний пряний аромат має з'явитися відразу. Насіння має бути цілим і без домішок.
Корисні властивості куміну
Властивості кумина-зірки деякі вчені називають «хімічною таємницею» східного аромату.
- Антимікробна властивість. Пряність заспокоює процеси бродіння в шлунково-кишковому тракті, знімає відчуття важкості під час переїдання, підвищує апетит, усуває проблеми, пов'язані з травленням. Кумін знищує навіть бактерії, стійкі до антибіотиків (наприклад, золотистий стафілок). Завдяки цим властивостям рослина використовує в консервації продуктів.
- Властивість блокувати шкідливу дію жирів, окислених за високої температури. Ця здатність куміну-приправи особливо важлива під час приготування плову та страв із жирного м'яса. Якщо плов або м'ясо готувати тільки з одним куміном, страва однаково буде смачною та самодостатньою.
- Кумін — найсильніший антиоксидант, ефективніший, ніж аскорбінова кислота. Насіння кумину — це багате джерело фітохімічних речовин. Саме вони, не є поживними речовинами, діють як антиоксиданти.
- Антиканцерогенні властивості гальмують розвиток пухлин. Вченими виявлена здатністьзір запускати механізм аптозу (тобто запрограмованої смерті ракових клітин), завдяки якому пригнічується утворення та ріст пухлин.
- Кумін має властивість спалювати жири, знижувати рівень цукру в крові. Лікувальна пряність використовується в лікуванні цукрового діабету та в численних дієтах від ожиріння.
- Нормалізує артеріальний тиск. Повна столова ложка насіння рослини містить усього 10 мг натрію. Під час застосування куміну — спеції знижується споживання солі, тому що яскравий аромат і смак не потребують додаткової солі в стравах. Ця властивість допомагає в запобіганні гіпертонії, знижує артеріальний тиск.
- Енергетична властивість — зігрівальна.
Склад куміну
Дослідники встановили 49 корисних компонентів, серед яких:
- 16 вуглеводнів
- 2 кисневі сполуки
- 25% г сафрануля (ароматна речовина, що до 70% міститься в шафрані)
- 9 сполук ароматичних альдегідів
- 4% ефірних олій
Застосування кумину, зір
Має масу сфер застосування — як у кулінарії, так і з лікувальною метою.
Користь та застосування зір у медицині
Зіра має корисні лікувальні властивості, застосовується як настоя, насіння й порошок.
- У разі захворювання органів травлення, бронхіту, глибокому кашлі вживають настій із насіння рослини та лікувальний чай.
- Від скупчення газів у кишківнику та поганого апетиту досить прийняти дрібку зір за годину перед їдою.
- Зіра допомагає роботі нирок. Напій, приготований із 2 чайних ложок насіння і склянка окропу, надасть м'яку проносну та сечогінну дію.
- Зіра-спеція виводить шлаки та токсини. Чай із насіння зири, фенхелю та коріандру (по чайній ложці) заварюється 2 чашками окропу. Напій допоможе перетравити їжу, дати додаткову силу й енергію.
- Ефірні оліїзири тонізують кишківник, зміцнюють слабке травлення.
- Чай із насіння зири прибирає нудоту та блювоту, корисний у разі токсинів вагітних жінок.
- Зіра корисна молодим мамам-годувальницям для збільшення лактації. Досить приймати порошок спеції з рівною частиною цукру.
- Прикладання зір у суміші з оливковою олією загоює рани та виразки.
- Особливу користь рослина чинить спекотного літа.
Застосування куміну в кулінарії
Популярна спеція визнана смачною та корисною всіма 745. Якщо застосування лізи з лікувальною метою, загалом, однаково по всьому світу, то в кулінарії кумін-приправа знайшла застосування таке різноманітне, що варто придивитися до виняткової сили дивовижної пряності. Кумін застосовують у стравах із бобових, у язах із баранини — особливо частини в тому разі, коли м'ясо готують на грилі.
Дуже смачні закуски з цією приправою можна приготувати з баклажанів і рису. Можна класти в мариновану капусту й навіть у деякі напої — наприклад, індійський несолодкий ласі, що приготовляється на основі натурального йогурту.
Кумін — поширена приправа в стравах арабської, турецької та мексиканської кухні.
Латинська Америка, Північна Африка, Азія:
Сomino — так називають кумін мексиканські, великі шанувальники спеції. Тут насіння зири розтирають у порошок і змішують із перцем чилі. Осторожна приправа додається в соуси, супи та знамениту національну страву під назвою «Чилі-Кон-Карне».
Алжир, Марокко:
Ароматом куміну-приправи просякнуті всі базари, ресторани та навіть лотки продавців смажених люля-кебаб. У цих країнах кумін-зірка додається в будь-яку рибу, страви з овочів, курятини та молодого барашка. Вважається, що без зір, користь якої відома в цих країнах здавна, неможливо приготувати м'ясне печеня — візитну картку Алжира. М'ясо готується в спеціальному переносному каміні — глиняному таджині. Кумін закладається в глиняний горщик відразу, на початку приготування страви.
Середня Азія:
Тут кумін, відомий як «зірка». Приправа для плову — зіра є неодмінною складовою вузбекського плову. Індія Найбільш широко пряність використовують у цій країні. Тут кумін називають sugandhan, тобто «добре пахнучий». Індійські кухарі добре знають властивість куміну-приправи повністю розкривати свій аромат під час теплового оброблення й тому завжди обсмажують насіння на розігрітій сковороді без олії або в олії з цибулею. У салати та супи індиці додають листя куміну.
Європа:
Як приправа мелений кумін використовується в приготуванні салатів, закусок, сиру, бутербродах, інших стравах, що не потребують нагрівання. Насіння куміну використовують у випічці, у смажених овочах, соусах, супах і борщах.
Зіра — головний інгредієнт під час засолювання будь-яких овочів. Останнім часом кумін став модним компонентом у стравах із кисломолочних продуктів. Особливо в рецептах ведічної кухні.
Рецепти з куміном
Прийдемо кілька рецептів, до складу яких входить кумін.
Рецепт Шакшука
Так називається яєчня — страва, дуже популярна в ізраїльському краї.
Інгредієнти:
- 2 яйця, склянка очищених від шкірки помідорів, 2 часточки часнику, 1 гострий перчик, оливкова олія, кумін (щіпка), кінза або базилік (щіпка), чорний перець (молотий), сіль
Як приготувати:
- Перчик і часник дрібно порізати (поперок) і покласти на холодну сковорідку.
- Влити оливкову олію й обсмажити до появи приємного аромату.
- Додати пози, помідори.
- Смажити 10 хвилин, посолити.
- Під час смаження утворюється соус. Зробити в ньому дві лунки.
- Розбити в кожну лунку на яйці.
- Смажити, поки не схопиться білок.
- Посипати зеленню.
- Подавати тільки в сковороді.
Маринад для шашлику з куміном
Інтернаціональне частування — шашлик, хоч і називається в різних народів по-різному, але має свої правила та тонкощі в приготуванні. Один із секретів соковитого та смачного шашлику таїть у рецепті маринаду для м'яса. Цей спосіб, що складається зі спеціального соку та композиції з сухих спецій, ґрунтується на старовинних рецептах.
Інгредієнти для сухого маринаду: (в розрахунку на 1 кг)
- Чайна ложка куміну, дві чайні ложки коріандру, дві чайні ложки меленого червоного перцю (солодкого)
Як приготувати: коріандр і зіра перетираються в ступці та змішуються з червоним перцем.
Інгредієнти для рідкого маринаду:
- Для рідкого маринаду підходить сік кисло-солодкого граната або сік журавлини. Замінником може послугувати коньяк або журавлинна настоянка.
Як приготувати: готовий сухий і рідкий маринад змішуються і використовуються для підготовки м'яса для шашлику.
Індійська райта. Рецепт
Інгредієнти:
- Мелений кумін — чайна ложка, подрібнена зелень кінзи — столова ложка, натуральний йогурт — 500 г, салатний огірок — 1 шт., кілька листиків м'яти, сіль, два помідори, один цибуля, цукор — 1/2 ч. л.
Як приготувати:
- Очистити огірок і натерти на тертці. Добре віджати.
- Очистити помідори від шкірки та насіння.
- М'якоть помідорів нарізати кубиками.
- Цибуля натерти на тертці.
- Підготовлені овочі перемішати.
- Додати спеції та зелень.
- Все залити йогуртом.
Хариса. Рецепт
Суміш оцінять прихильники дуже гострих приправ.
Інгредієнти:
- Насіння куміну — 50 г, оливкова олія, велика сіль (навіть рожева гімалайська), часник — ціла головка, червоні гострі перці — 1 кг
Як приготувати:
- Перебрати та помити перці, видаливши пошкодження.
- Скласти на деко.
- Полити перці оливковою олією (дві столові ложки).
- Запіч перці упродовж 40 хвилин.
- Готові перці розрізати вздовж і видалити насіння.
- Подрібнити перці до неоднорідного пюре (можна в блендері).
- Змішати перець, подрібнений часник, кумін і сіль.
- Все скласти в посуд і залити оливковою олією.
- Справжня хариса готується тільки з нерафінованою оливковою олією.
Чай із куміном
Інгредієнти:
Сік лимона — 4 ст. стр.жки, цукровий сироп — 1 склянка, кумін — 2 год. ложки, чорний перець, гвоздика — 4 шт., кардамон — 2 стручки, сіль
Приготування:
- Змішати сік лимона та сироп
- Окремо в миску з'єднати всі спеції
- Додавати велику дрібку спецій у лимонний напій
- Спеції надають незвичайний аромат і приємний смак
- Напій добре видаляє спрагу в літню спеку.
Основні | |
---|---|
Виробник | Жасмин |
Країна виробник | Україна |
Користувацькі характеристики | |
Тип спецій | зіра |
- Ціна: 12 ₴