Опис білого перцю
Білий перець — це зрілі очищені плоди перцевої ліани. Ця досить поширена пряність, яка цінується набагато вище чорного перцю. Багато в чому — через додаткове оброблення плодів ліани, а також насиченого м'якого перцевого запаху.
Після збирання стиглих червоних плодів ліани перець проходить тривалий процес очищення. Ягоди замочують у водній розчині на тривалий час — від 10 до 17 днів. За цей період навколоплідник або шкірка плода стає м'якою й податливою. Грошини очищають, після чого проходять не менш тривалий процес висушування. Внаслідок процесу очищення виходять гладкі світлі горошини з тонким пряним ароматом.
Завдяки видаленню навколоплідника смак перцю стає м'якшим і набагато менш пекучим. Проте свої ароматичні властивості ця пряність зберігає повною мірою.
Білий перець високо цінується в європейській і східній кухнях. Тут його застосовують практично у всіх видах їжі: супах, гарнірах, м'ясних стравах різної термічної обробки, а також його часто використовують для приготування різних фаршів. Він чудово доповнює овочеві салати, рагу, грибні страви, а в поєднанні з рибою він розкриває весь свій аромат.
Саме перець у формі горошок набагато довше зберігає свій аромат у процесі готування й віддає страві всі свої цінні властивості.
Високе торгове значення білий перець горошком набув певного періоду історії. У той час як в Індії за допомогою білого перцю лікували гіпертонію й астму, купці з різних куточків світла вели торгові справи, продаючи пряність за надмірно завищеною ціною як плоди рідкісної рослини, заздалегідь знаючи, що білий перець — кровний брат менш цінний чорної приправи.
Через свою високу вартість білий перець часто грав у ролі валюти або бартера.
Сьогодні ця пряність виробляється в промислових масштабах. Її вирощують і обробляють в Індії, Лаосі, Камбоджі, Малайзії, Африці, Індонезії, Таїланді та низці інших країн.
Властивості білого перцю
Про лікувальні властивості білого перцю вірогідно відомо те, що він має традиційну для плодів перцеву ліани антисептичну дію. Також він підвищує апетит і має м'яку дію на органи травної системи, що приводить у лад метаболізм і оптимізує процес обміну речовин в організмі. Чітко окреслений аромат перцю — це заслуга великої кількості ефірних олій, що містяться в плодах. Речовина, відома як піперин, відповідає не тільки за пекучість спеції, але й використовується для виготовлення зігрівальних мазей і бактерицидних препаратів. Так само в екстракті плодів ліани перцевої міститься в певній кількості речовина під назвою дипентен, відома своїми загоювальними властивостями.
- Ціна: 10 ₴