Продавець Інтернет-магазин «Шовковий шлях» спеції, приправи, усе для ковбасних виробів, для саду, городу ... розвиває свій бізнес на Prom.ua 5 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1163 відгуків
promo_banner
+380 (66) 544-03-24
+380 (50) 551-66-48
Шовковий шлях
Кошик

Імбир корінь сушений цілий 10 г

2,75 ₴

Показати оптові ціни

Мінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн

  • В наявності
  • Оптом і в роздріб
Імбир корінь сушений цілий 10 г
Імбир корінь сушений цілий 10 гВ наявності
2,75 ₴
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
+380 (66) 544-03-24
Євген
  • +380 (50) 551-66-48
    Сергій
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю

Опис імбиру

Імбир — це багаторічна трав'яниста рослина, у якої всі вегетативні органи та насіння містять ефірні олії зі специфічним ароматом. Товсте кореневище вкрите дворядно розташованим лускуватим піхвовим листям, що ніше на кожному міждоузлі придаткове коріння. Із сильно гілкистого горизонтального кореневища відростає кілька надземних стебел.

Сушеный корень имбиря

Листоносні стебла складаються з обхопних одна до одної вузькими піхвами листя, у верхніх листя піхви досягає довжини 1 м і більше, листова пластинка 18-20 см завдовжки, нижні листя з короткими піхвами.

Квітучі стебла коротші (приблизно 30 см заввишки), з сильно укороченими пластинками піхвового листя, несуть на верхівці смугасте суцвіття із широкими прилисниками, у пазухах яких сидять квіти.

Залежно від культивованого сорту забарвлення різна. Бувають квіти з фіолетово-бурим або жовтим вінчиком, губа світло- або майже чорно-фіолетова з жовтими крапинками. У дикому вигляді не знайдено.

Имбирь

Характеристика та походження імбиру

Не мелений імбир має бути свіжий, гладкий, не зморщений, щільний на дотик і маловолокнистий. Перш ніж його рубати, терти на тертці, різати або подрібнювати, потрібно зчистити шкірку. Мелений сухий імбир не може замінити свіжого, тому що має зовсім інші аромат і смак. Сушений імбир (сонт) гостріший від свіжого, тому перед вживанням його рекомендується вимочувати. Одна чайна ложка сушеного імбиру дорівнює одній столовій ложці натертого свіжого.

имбирь
имбирь фрагмент2
имбирь фрагмент3

Історія імбиру

Імбир як лікувальний засіб відомий уже понад 2000 років. Перші згадки про нього містяться в давньокитайських трактатах. З давніх-давен вирощують його й в Індії. Стародавні грецькі та Європейські купували індійський імбир біля арабських купців, але навіть не здогадувалися про місце його вирощування. Купці ретельно приховували найменші подробиці про імбиру, ділячись казки, що далеко, за Червоним морем, на краюпету є земля троґродитів, де його вирощують. Застосовували імбир і як прянощі, і як ліки. Стародавні грецькі боролися з наслідками надто рясних бенкетів, завертаючи імбир у пелюстку. Імбир не дав товстіти, і в цьому сенсі його вважали протиотрутою.

З давніх-давен було відомо властивість імбиру позбавляти від нападів нудоти, і китайські моряки жували імбирний корінь, щоб менше страждати від морської хвороби. У Давньому Римі імбир використовували як протичумний засіб, сік свіжого імбиру лікував опіки та порізи. Але, мабуть, найпривабливішим з усіх чудодійних властивостей імбиру було повернення молодості. Він не тільки уповільнював процеси старіння, але й позитивно впливав на статевий потяг. Відомий факт, що португальці не шкодували імбиру для своїх рабів, щоб збільшити їхню продуктивність. Використовуючи ту ж властивість імбиру, європейські мідіки XIX століття розробили так звані "гаремні льодяники". Донині японські подають у певні свята традиційну страву з імбиром, а китайці лікують жінок від безпліддя та фригідності, кормжуючи креветками, маринованими в жовтому вині, оцті, імбирі та цибулі-татарці.

имбирь, ginger

Вирощування імбиру

Сьогодні головні виробники — Індія і Китай, Вирощують його також у Японії, Західній Африці, Німеччині, Аргентині, Бразилії, Австралії, на Цейлоні та Барбадосі. У дикому вигляді імбир уже давно не трапляється, обробляють його як городню рослину або в домашніх умовах.

Імбир за зовнішнім виглядом схожий на очерет, тільки його стебла покритий лусочками. Виростає він до висоти 2 метрів, цвіте жовтогарячо-жовтими або коричневими квітками, зібраними в суцвіття. Плод — коробочка з дрібними чорними насінням. Пряність добувають із коренів рослини. Висаджують імбир у квітні, а викопувати підрослі корені можна через 6-10 місяців, коли починають жовтіти й опадати листочки.

Імбир буває білий і чорний — залежно від способу оброблення. Щоб отримати білий — бешельський — імбир, корінь обдають окропом, миють, очищають від поверхневого шару, занурюють у 2%-й розчин сернистої кислоти або хлорної вапна на шість годин і сушать на сонці. Чорний імбир — барбадоський — миє у воді щітками та сушать так само, як білий. У чорного імбиру через брак серйозної обробки сильніший запах і пекучіший смак. На зламі імбир обох видів сіро-білий. Для вживання імбиру як прянощі корінь розтирають у порошок. За консистенцією він схожий на борошно, колір сірувато-жовтий.

Застосування імбиру

Імбир має масу сфер застосування — як у кулінарії, так і з лікувальною метою.

 

Застосування імбиру в кулінарії

У тісто імбир вводять або під час замішування, або наприкінці. У разі тушкування м'яса — за 20 хвилин до готовності, а в компоти, киселі, пудинги та інші солодкі страви — за 2-5 хвилин до готовності. У соуси додавати його потрібно після того, як вони вже приготовлені. Імбиру кладуть досить багато — 1 грам на 1 кілограм тіста або м'яса.

Щоб коріння імбиру добре збереглися, після сушіння їх зберігають у темному місці за температури приблизно 2-4 °C. Можна зберігати їх у холодильнику в паперовому пакеті.

У кулінарії імбир переважно додають у солодкі страви — печива, пудинги, торти, кекси, мармелади, желе тощо. У Китаї, Індокиті, Бірмі й Англії популярне варення чоу-чоу — з імбиру з апельсиновою шкіркою. Імбир надає тонкий присмак супам — фруктовим, м'ясним, із квасолі та картопляного, а також соусам, дичині, всім різновидам страв із рису. У суміші із сіллю використовуються для збалювання сирів, виробів із м'яса, риби, вареної курки, смаженого м'яса й овочів. Дуже приємний смак імбир надає смаженій свинині, печеній качці та грибам. М'ясо не тільки стає ароматним, але й м'яким.

У європейській, англійській, голландській і американській кухні імбир додають у соуси до м'яса, овочеві та фруктові маринади.

У російській кухні імбир був однією з найулюбленіших прянощів. З ним готували збиті, кваси, наливки, настоянки, браги, меди, а також пряники, кулічі та здобні булочки.

У китайській кухні популярний імбирний оцет і зацукрований імбир. Щоб отримати останній, з кореня знімають верхній шар, вимочують корінь у воді, а потім окунаю: і сироп, або шоколад. Його їдять китайці після обіду, щоб не клонило до сну.

Японські подають маринований імбир із рисом і рибою.

Вживається імбир і для виробництва різних напоїв. Китайці дуже люблять чай із додаванням імбиру, англійська імбирне пиво відоме на весь світ. Імбирний ель зі справжнім елем не має нічого спільного — це газована жовто-коричнева вода, щось на кшталт лимонаду-тоніка Його можна додавати в джин або віскі, який перетворюється на віскі-соди. Є ще імбирне вино, імбирна горілка, шлункові та гіркі лікери з імбиром, наприклад, бенедиктин. З давніх-давен додають імбир у пунші.

Поради шеф-кухаря щодо застосування імбиру

  • Імбир потрібно очищати дуже акуратно та тонше, оскільки основний запас олій і ароматичних речовин міститься під шкіркою.
  • Під час подрібнення імбирного кореня краще не користуватися дерев'яною обробною дошкою — дерево довго зберігає аромат будь-яких прянощів і не преміє поділитися ним з іншим продуктом.
  • Свіжий очищений або висушений імбир зручно подрібнити за допомогою дрібної тертки. Для свіжого імбиру це важливо ще й тому, що дасть змогу звільнити м'якоть від жорстких внутрішніх волокон.
  • Для того, щоб зберегти аромат імбиру впродовж декількох місяців, його треба почистити, залити сухим хересом або горілкою та щільно закрити. Ароматизований напій потім можна використовувати як самостійну імбирну приправу.
  • Якщо свіжий корінь обернути в харчову плівку та покласти в холодильник, він може зберігатися до двох місяців.

чай с имбирем

Корисні властивості імбиру та застосування з лікувальною метою

Імбир має дуже багаті корисні властивості. Щоб перерахувати кількість хвороб, від яких позбавляє імбир, потрібно не одну сторінку. Він покращує травлення, лікує більшість шкірних і алергічних захворювань, відновлює імунітет, підвищує психічну стійкість у стресових ситуаціях, позбавляє головного болю, нудоти та морської хвороби. Недавні дослідження довели, що він знімає відчуття нудоти й у вагітних жінок, не викликаючи водночас побічних ефектів. Імбирний чай відновлює сили, лікує застуду, щитоподібну залозу, ефективний у профілактиці раку.

Взимку перед виходом на вулицю можна насипати імбир у шкарпетки та рукавички, тоді ноги та руки будуть теплими впродовж тривалого часу. У разі ударів, щоб не було синця, допоможе примочка з імбиром. Масаж з імбирною олією допомагає у разі ревматизму та артриту. Аромат імбирної олії мобілізує внутрішні сили організму, сприяє швидкому сприйняттю рішень, "пом'якшує серце", розвиває терпість і співчуття. Як косметична олія має антисептичну та тонізувальну дію.

Вміст корисних речовин

Корневще містить ефірну олію в кількості 1,5-3%, головною складником якої є сесквітерпен — альфа- і бета-цингіберини (до 70%), що мають характерний імбирний запах. Крім того, в ефірній олії міститься бісаболен, бореол і фарнезин. Джгучий смак кореневища зумовлений смолистою частиною, відомою під назвою "гінгерол".

Имбирь

Інформація для замовлення
  • Ціна: 2,75 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner