Що таке кунжут?
Насіння кунжуту роду «Sesamum» використовувало ще давні ассирійці у своїй кухні — у третьому тисячолітті до нашої ери. Єгипетські перемелювали їх і застосовували як борошно, китайці використовували як туш, спалюючи кунжутну олію, Європейські намазували на хліб пряну «масу», яку готували із семи кунжуту та куміну, перейнявши цей рецепт в арабів. На Близькому Сході й сьогодні використовують кунжутну пасту «тахіні» (загусник для соусів). У арабських країнах, в Єгипті, Греції та Лівані — популярний соус «хумус», який готують із гороху, пасти тахіні та соку лимона.
Європейські назви кунжуту походить від грецького «sesctmon», а воно так само — з однієї африканської мови. В Африці кунжут відомий дуже давно.
Застосування кунжуту
Насіння кунжуту з горіховим смаком популярне в кухнях багатьох країн світу, ними посипають випічку. У Японії кунжут називають «гома» і готують із ним різні соуси та приправи. Не менш популярний кунжут і в корейській кухні.
З насіння кунжуту отримують кунжутну олію, що має приємний горіховий смак і практично позбавлений запаху. Головні переваги оливи — висока точка димлення (що дуже добре для приготування страв у фритюрі) і тривалий термін зберігання. Кунжутною олією добре заправляти салати, на його базі виробляють також маргарин. Китайські кулінари віддають перевагу цій оливі будь-яким іншим, а для посилення запаху нагрівають до 180 °C і додають чорний перець. Олія з кунжуту додають у пельмені.
Насіння кунжуту багате на вітаміни, особливо вітамін Е, мінерали (особливо цинком).
Зберігають кунжут у герметичному посуді, у темному місці.
- Ціна: 10,65 ₴