Цінність насіння чорного кмину (калінджі) полягає в тому, що вони багаті на поліненасичені жирні кислоти, які в організмі не виробляються, але дуже важливі для збереження стабільності мембран клітин, можливості їх утворення й повноцінного виконання ними своєї функції.
Вкус и аромат. Насіння чорного кмину не має сильного аромату, зате має складний смак перцю, мускатного горіха та полуниці.
Склад насіння чорного кмину
Насіння чорного кмину містить понад сто хімічних компонентів. Основні з них:
- жирна олія (до 44%);
- ефірна олія (до 1,5%);
- глікозид мелантин;
- гіркота нігелін — антиоксидант, містить вітаміни А та групи В;
- ковтасій — визначає антимікробну дію;
- вітаміни: А, Е, С;
- мікроелементи: фосфор, залізо, цинк, мідь, кальцій.
Сучасне дослідження чорного кмину (калінджі)
Якщо лекарі минулого спиралися виключно на практичний досвід і ретельні спостереження, то на допомогу сучасним докторам приходять ще й досягнення науково-технічного прогресу.
Лабораторні дослідження виявили та підтвердили такі властивості насіння чорного кмину та олії рослини Nigella sativa.
- За силою антибактеріальної дії перевершує такі антибіотики, як ампіцилін, гентаміцин, тетрациклін, налідиксова кислота.
- Ефективно діє проти дії препаратів мікроорганізмів, як-от холерний вібріон і кишкова паличка.
- Стимулює лактацію в матерів-годувальниць.
- Покращує живлення волосся, запобігаючи появі передчасної сивини та випадання волосся.
- Стимулює тимус і зміцнює імунітет.
- Нормалізує рівень цукру в крові пацієнтів похилого віку.
- Запобігає виникненню та розвитку пухлин, зокрема й злоякісних (піджовбувальної залози, шкіри), завдяки: вмісту протипухлинних стеролів і бета-ситостеринів; наявності антиоксидантів; здатності блокувати ракові клітини та викликати їх запрограмовану смерть; можливості активувати гени, що борються з ростом пухлини;.
- Запобігає побічним діям хімічних препаратів під час лікування раку.
- Надає тонізувальну дію.
- У разі зовнішнього застосування олії чорного кмину перешкоджає виникненню шкірних захворювань.
- Олія чорного кмину є джерелом ефірних олій і поліненасичених жирних кислот, які в організмі мають таку дію: захищають клітини від пошкоджень, нормалізують жировий обмін і в'язкість крові, протизапальну, протиалергічне, антиатеросклеротичне, антидепресантне, покращують метаболізм клітин мозку.
- Олія чорного кмину черевички посівної ефективно під час лікування опіоїдної залежності.
- Перевершує за ефективністю інші рослинні засоби під час лікування аутоімунних захворювань (засворено дією речовини тимохінону, високим вмістом якого вирізняються насіння з Єгипту — до 25%).
- Стимулює вироблення природного інтерферону.
- Допомагає подолати звичку курити.
- Виводить токсини з організму.
- Ефективно під час лікування алергії на пилок і пил і алергічних захворювань (броньхіальна астма, нейродерміт).
- Розширює просвіт бронхів.
- Чинить стимулювальний вплив на кістковий мозок, нормалізуючи порушені показники крові.
Сфери застосування чорного кмину (калінджі).
- Кулінарія.
- Медицина.
- Фармакологічна промисловість.
- Косметологія (омолоджувальні креми, засоби гігієни для догляду за зубами та яснами).
- Декоративне рослинництво.
- Парфумерія та миловаріння.
- Ціна: 35 ₴