Пажитник цілий 50 г (шамбалу, чаман)
14 ₴
Показати оптові ціниМінімальна сума замовлення на сайті — 100 грн
- Немає в наявності
- Оптом і в роздріб
- +380 (50) 551-66-48Сергій
Що таке пажитник?
Пажитник грецькі — він же, фенугрек — це однорічна трав'яниста рослина родини бобових. Стебель малорозгалужений, заввишки 50-60 см. Квітки дрібні, жовті. Насіння ромбічної форми, дрібні, завдовжки 4 мм, коричнево-жовті. Плоди утворюються в стручках трикутної форми, колір коричнево-жовтий (4 мм), не більш ніж 20 штук у стручці.
Смак їх солодкуватий із гіркуватістю покращується після обсмажування, набуваючи смаку житнього цукру.В час цвітіння рослина видає своєрідний, приємний аромат.
Характеристика та походження пажитника
Пажитник — пряно-ароматична рослина, що є досить відомою пряністю ще здавна. Назва його дещо незвичайне: Грецьке сіно". Річ у тім, що його насіння має трикутну форму. А корови просто обожнюють сушений пажитник, який дещо коли і називають "гречеське сіно". Мудре господарювання додають його в поганий корм, щоб поліпшити смак останнього та зробити їстівним.
Пажитник IV має своєрідний гіркуватий запах, схожий на аромат свіжоскошеного сіна.
У німців пажитник — "фенвуглеець", що дослівно позначає "шкіри рога": вони зв'язують назву цієї пряності з зовнішнім виглядом стручків, що схожі на роги кози. Російська назва походить від застарілого "пажити", що означає скомір, на якому зараз пасається скоток.
Пажитник стародавні жінкамі та Правила вживали як овоч. Насіння застосовували для бальзамування мумій. Використовували з лікувальною метою. Карл Великий, наприклад, у своїх володіннях розводив пажитник і використовував його як засіб від облисіння.
Саме листя цієї рослини широко використовувалося в воріжбі індійськими брахманами ще багато сотень років тому. Листям пажитника присвячена окрема глава у знаменитому ведмедському травнику "Аліада Ансата". Пригадується пажитник і в манускрипті "Про властивості предметів до відрядження призначених". З цією книжкою і описаними в ній властивостями листя пажитника доведеться ретельно ознайомитися, якщо Ви, наприклад, задумали створити артефакт "Срібний оберіг".
Смажене насіння фенугрека вживали жінки в гаромах, щоб їхнє волосся мало найкращий вигляд. Як прянощі стали використовувати насіння пажитника, з'єднуючи їх з іншими спеціями. Найкращим чином вони проявили себе в пряних сумішах "карі", американських чатів тощо.
Найбільший попит пажитник має в Греції, Єгипті, хоча батьківщиною його вважають Ліван, Сирію. Росте також у Південній Європі, Індії, Китаї. Культивують Франція, Агрентина, Єгипту, Туніс, Марокко, Ефіопія.
Має інші назви: блакитний, донік синій, пажитник грецького сіно, фенугрек, гуньба, синій козирок трилисник.
Батьківщина рослини — східна частина Середземномор'я, Мала Азія. Росте в Південній Європі, Малій Азії, Ірані, Сірій, Ірландії, Пакистані, Монголії, Японії, Північній Африці, Ефіопії, США. Його вирощують у країнах Середземномор'я, Ефіопії, Індії, Китаю й Аргентині, в СРСР-на півдні Закав'язь.
У дикому вигляді пажитник сінної зберігся в горах Туреччини, Ірані й Іраке. Як кормова, харчова та лікарська рослина вирощується в Південній і Середньій Європі, Індії, Китаї, Південній Африці та Ефіопії, в Америці. У СНД культивується в Південній Закав'ї.
Застосування пажитника
Фенугрек має масу сфер застосування — як у кулінарії, так і з лікувальною метою.
Застосування фенугрека в кулінарії
Пажитник сінної у формі пряності виступає в кухнях різних країн під різними іменами: фенугрек, фенум-грек, фенігрікова трава, грецькі сіно, грязьовий трилисник, Грецька сочевиця, треуголка, верблюжа трава. Найяскравіше, звичайно, ШАМБАЛА. Улюблена рослина індійців має ім'я легендарної країни, у якій зберігаються найвищі таємниці тантризму та Едуарда, що закликає до шанобливого та уважного ставлення до цього рослини. У їжу використовують листя й ніжні стебла. У формі сухої трави, подрібненої в запашний порошок, його додають у "зелений сир".
Ця пряність надає стравам горіховий присмак, тому в деякі овочеві страви замість шамбали можна додавати підсмажений і подрібнений фундук. У російській кухні вона не використовується, але широко поширена у Вірменії під назвою "чаман". Фенугрек додають у тісто для надання аромату хліба, він входить до карі як обов'язковий компонент, причому вміст його в цій суміші прянощів іноді становить 15-20%.
Насіння пажитника містить до 30% слизу, який використовують у фармацевтиці та текстильної промисловості. До складу пряних сумішей або приправ входять розмелені зрілі плоди. Наприклад, пажитник — основний компонент суміші "карі". Він входить до складу суміші з куркуми, суміші для кленового сиропу, "хмелі-сунелі", аджики. У США пажитником ароматизують ром і кленовий напій, іноді додають у тісто. В Індії з обсмаженого насіння готують суррогатну каву. З молодих рослин готують салат.
Крім того, вони підходять для приготування чаті (індійська приправа з маринованого манго) та маринадів.
Як прянощі використовують сухе насіння неправильної форми, ребристі, майже кубічні. У продаж вони надходять у формі порошку, розтерти їх без машини дуже важко. Трудніше роздобути життєздатне насіння, яке можна посадити в городі або пророщувати в плошці для отримання свіжої зелені.
Корисні властивості пажитника та застосування в медицині
Цілющі властивості пажитника високо цінували Гіппократ. У Давньому Єгипті пажитник застосовували для полегшення пологів і посилення лактації. У Європі його використовують у разі хворобливих менструацій. Туристи заварюють чай із пажитника як засіб проти шлункових спазмів, спричинених незвичною їжею. У Китаї ця рослина використовують для заспокоєння болю в животі. Як показали недавнє дослідження, пажитник може знижувати рівень цукру в крові.
Цілющі частини рослини:
Насіння — традиційний засіб для стимуляції статевої активності. У Китаї ним лікують від імпотенції. Насіння ефективне у разі хворобливих місячних і симптомів менопаузи, пов'язаних із дефіцитом ниркової ци. Слугують цілющою гіркотою для травного тракту, корисні у разі діабету, а зовнішньо — у разі запалення шкіри. Збирають зрілості.
Надземні частини — на Близькому Сході та Балканах — народний засіб від' спазмів, пов'язаних із хворобливими менструаціями, поносом або гастроентеритом. Полегшують родові сутички. Збирають наприкінці літа.
Капсули — допомагають регулювати метаболізм глюкози у разі старечого діабету. Аплікації — паста з подрібненого в порошок насіння допомагає від фурункулів і целюліту. Надземні частини — Настій — П'ють у разі кишкових спазмів, родових сутичок і хворобливих менструацій. Настій готують і з пророслих насіння.
Пажитник посилює скорочення матки, тому він протипоказаний під час вагітності, але його надземні частини корисні для стимуляції пологів.
Болісні інсулінозавізи-сімий діабет, перш ніж використовувати цю траву для зниження цукру в крові, мають проконсультуватися з лікарем.
Пажитник має лікувальні властивості та використовується в фармацевтичній промисловості. Він містить 30% слизу, яка застосовується для приготування бактерицидних пластирів, використовуваних у разі нагноєнь, наривів. Завдяки м'якими властивостями годиться під час лікування простудних захворювань як відхаркувальний і протизапальний засіб.
Розчиняє і розм'якшує згусткові маси слизу, сприяє видаленню токсичних продуктів через лімфатичну систему.
Склад пажитника та вміст корисних речовин
Насіння пажитника сітника містить: невеликі кількості алкалоїду тригонеліну (0,3%), нікотинову кислоту (вітаміну РР) — 3,5-18 мг%, рутин, стероїдні сапоніни та фітостерини, флавоноїди, слизові (до 30%) і гіркі речовини, трохи ефірної олії (0,3%), приблизно 6% жирної олії, білки, таніни, вітаміни, фосфор, залізо, миш'як. З суми стероїдів виділені діосгенін, ямогенін, гітогенін, тігогенін і глікозиди діосцин і ямосцин, з фітостерин-фітостерин.
З рослини отримують сировину — насіння П. с. - Semina Trigonellae foenum graeci. Насіння, зібране у фазу зрілого плодоносіння, містить до 1,34% суми стероїдних сапонінів (діосгенін, тигогенін, ямогенін), слиз і використовуються для отримання препарату пасенін, що має антисклеротичну дію.
- Ціна: 14 ₴