Лавровий лист — опис
Лавровий лист науково відомий як «Лавр Шляхетний» — це вічнозелений чагарник або невелике дерево, батьківщиною якого є середземноморські регіони.
Лавровий лист був частиною кулінарної та лікарської культур упродовж тисячі років, починаючи ще з європейських часів. Форма аркуша овальна, структура гладка, довжина від 1 до 6 см. Сушений лавровий лист матового оливково-зеленого кольору.
Застосування лаврового листа в кулінарії
Добірне лаврове листя використовують як домішку для надання смаку й аромату. Його додають до супів, тушкованих страв з овочів, м'яса, риби, птиці.
Дроблене або мелене листя використовують для приготування соусів, маринадів і приправ. Він також є основою приготування Букету Гарні.
Суцільний лист лаврового дерева опускають під час приготування їжі, але після закінчення його прибирають.
Корисні властивості лаврового листа
- Лавровий лист має сильний вплив на шлунково-кишковий тракт, а також як стимулювальний, сечогінний і блювотний засіб. Аркуш сприяє зниженню токсичності в організмі. Крім того, органічні сполуки в його складі дуже ефективні для регулювання порушень травлення, для заспокоєння подразненого кишківника.
- Деякі з складніших білків у нашому сучасному раціоні важко перетравити, але унікальні ферменти в лавровому листі здатні полегшити цей процес.
- Готова олія лаврового листа активно використовують у разі захворювань дихальних шляхів і різних респіраторних хвороб. Вдихання парів настою з лаврового листа має прекрасний ефект в ароматерапії, може послабити мокроту та усунути небезпечні бактерії в дихальній системі завдяки своїм антибактеріальним якостям.
- Для поліпшення здоров'я волосяних фолікулів, позбавлення сухості шкіри та усунення лупи, заварюють лаврове листя у воді, а потім протирають настоєм шкіру голови після миття.
- Одна з головних переваг лаврового листя — здатність зменшення запалення. Листя містить досить унікальні партеноліди, які можуть швидко знизити запалення й подразнення в суглобах або місцях, які страждають від артриту. Цей ефект може бути досягнутий за допомогою звичайного споживання лаврового листа як спеції.
- Кавова кислота та рутин є важливими органічними сполуками, знайдені в лавровому листі, які неабияк підвищують здоров'я серця. Рутин зміцнює стінки капілярів у серці та кінцівках тіла, тоді як кавова кислота може допомогти усунути «поганий» холестерин із судинної системи.
- Унікальне поєднання антиоксидантів і органічних сполук у лавровому листі — фітонутрієнти, катехіни, ліналоол, захищають організм від вільних радикалів, які мутують здорові клітини в ракові.
- Ще одна широко відома перевага лаврового листя є природний заспокійливий ефект. Ліноол часто асоціюється з чебрецем і базиліком, але він також є в лавровому листі. Він може допомогти знизити рівень гормонів стресу в організмі, особливо коли використовується в ароматерапії. Надлишок гормонів стресу може бути небезпечним для здоров'я в довгостроковій перспективі, так лавровий лист може допомогти вам заспокоїтися й залишитися розслабленим, навіть у ваших найвищих тривожних моментах.
Основні | |
---|---|
Виробник | Деко |
Країна виробник | Україна |
Тип спецій | Лавровий лист |
- Ціна: 10 ₴